27-åring skyllde på Lilla spöket Laban

Den 27-årige mannen hade narkotika i byxfickan – och skyllde på Lilla spöket Laban. Tingsrätten är inte imponerad.

Den 27-årige mannen skyllde på Lilla spöket Laban, en figur i en barnbok författad av Inger och Lasse Sandberg.

Den 27-årige mannen skyllde på Lilla spöket Laban, en figur i en barnbok författad av Inger och Lasse Sandberg.

Foto: Arkivbild/Lars Pehrsson/SvD/TT

Linköpings kommun2019-10-16 10:30

Den 21 juni i år gjorde polisen en husrannsakan i ett hotellrum i Linköping och stötte då på den 27-årige mannen. Poliserna såg att han var "märkbart påverkad". När poliserna visiterade 27-åringen hittade de 1,48 gram hasch i hans byxfickor. Senare visade det sig även att han var påverkad av kokain och klonazepam. 

27-åringen försökte övertyga poliserna om att de byxor han hade på sig i själva verket tillhörde någon annan. När poliserna undrade vem byxorna tillhörde svarade mannen att det var "Spöket Labans" byxor. 

27-åringen åtalades för ringa narkotikabrott. I polisförhör medgav han visserligen att han den aktuella dagen var påverkad av kokain och klonazepam. Han fortsatte dock att insistera på att byxorna inte var hans. Denna gång pekade han dock inte ut en figur i en barnbok som skyldig. Han påstod istället att byxorna tillhörde en kompis. 

Linköpings tingsrätt skriver i domen att den som förneka innehav av narkotika måste lämna en förklaring som framstår som rimlig och trovärdig. Förklaringen att det skulle ha varit Lilla Spöket Labans byxor framstår, enligt domstolens mening, varken som rimlig eller trovärdig. Tingsrätten anser att det är bevisat att 27-åringen innehade hasch med uppsåt. Han döms att betala 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.

Lilla spöket Laban skapades av Inger och Lasse Sandberg och skildrar ett snällt spöke som bor i slottet Gomorronsol. Den första barnboken i serien utkom 1965. I böckerna bär inte Laban byxor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!