Milslång missnöjd mänsklig kedja i Libanon

Tiotusentals människor i Libanon har format en flera mil lång mänsklig kedja över landet som en symbol för en nyfunnen nationell enighet och motstånd mot regeringen.

27 oktober 2019 14:41

Enligt nyhetsbyrån AFP höll demonstranternas varandra i hand från Tripoli i norr till Tyr i söder, en sträcka på runt 17 mil. Kedjan gick genom huvudstaden Beirut som varit centrum för de massiva, men överlag fredliga, protesterna som pågått sedan mitten av oktober och som i princip lamslagit landet.

Demonstranter gick till fots, cyklade eller åkte motorcykel för att delta. Volontärer hjälpte samtidigt till med att identifiera hål i kedjan längs vägen, säger en av arrangörerna Julie Tegho Bou Nassif, och tillägger att projektet lyckats.

Jag kan bekräfta att den mänskliga kedjan var en succé, säger Julie Tegho Bou Nassif, en 31-årig professor i historia.

Den utlösande faktorn för protestvågen – som fått banker, skolor och många företag att hålla stängt – var planer på höjda skatter och avgifter i försöken att minska underskottet i statsfinanserna.

De senaste dagarna har spänningarna stigit och på lördagen skadades flera personer i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i utkanten av Tripoli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP