Levande djur stals efter intrång

En aktivistgrupp bröt sig in på en djurfarm under natten och stal fyra kalkoner. "Det hela känns väldigt konstigt", säger den utsatta bonden.

27 juli 2016 13:30

Det var vid 02-tiden under natten mot onsdagen som en djurfarm i Östergötland fick ovälkommet besök. En aktivistgrupp bröt sig in på farmen och stal fyra levande kalkoner.

– De ska få nya hem och leva ett värdigt liv. Vi vill utmana den bild som finns om att djuren är vår egendom, och väcka till diskussion genom aktioner som dessa, säger Sara Andersson från den aktuella gruppen.

En av medlemmarna i aktivistgruppen har sedan tidigare dömts till fängelsestraff för olaga intrång. Medlemmarna menar att de är beredda att ta konsekvenserna för sina ageranden.

– Vi förstår att det är ett brott, så som lagen ser ut just nu. Vi är beredda att ta våra straff, även om vi själva inte tycker att vi gjort något brottsligt.

Kan det inte vara väldigt obehagligt för de bönder som ni bryter er in hos?

– Vi är medvetna om att det inte är särskilt trevligt. Därför är vi öppna med vilka vi är. Vi är inte några maskerade tjuvar. Det är naivt att tro att det inte kan kännas jobbigt för bönderna.

Som plåster på såren, som gruppen själva uttrycker det, lämnades det kvar en kakburk och ett brev hos bonden.

– Gester som denna är en del av den civila olydnaden. Det är ju ganska trevligt med kakor, säger medlemmen Sara Andersson.

Bonden i fråga, som vill vara anonym, känner mest förvåning över det inträffade.

– Det är ett stort frågetecken just nu. Det hela känns väldigt konstigt. Om de har åsikter tycker jag att det är bättre att kontakta oss direkt.

På onsdagsmorgonen hade bonden inte upptäckt några större skador på varken egendom eller fastighet. Det enda som saknades var alltså fyra kalkoner.

– Vi har aldrig haft något intrång här förr. Det känns som att de har gett sig på fel plats, budskapet i den gulliga lappen de lämnat kvar var ganska oklart.

Gruppen hävdar att de själva ringde in och anmälde intrånget till polisen under natten. Polisen i Östergötland meddelar dock att det inte finns någon sådan anmälan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Karlsson