Lena Dettervik: Växtkraft hemma hos Lena

Lena Dettervik: Målningar, grafik, skulpturer. Hejdegården, Magnetgatan 8. Visas fredag, lördag och söndag och i övrigt efter kontakt med Lena Dettervik.

22 november 2010 14:57

Linköpingsbon Lena Dettervik har under vistelser i Paris och Nice etablerat nära kontakt med skulptören Gudmar Olovsson, som blivit något av en mentor för hennes eget skapande.

Gudmar Olovsson är född i Boden, och har efter utbildning på Konsthögskolan i Stockholm nått stora framgångar som skulptör. Här visar han ett antal litografier och akvatinter, som till en del utgör förlagor till hans skulpturer. De som med sin plastiskt-dynamiska utformning delvis kan vara inspirerade av Auguste Rodin.

Det är intressant att sedan se urvalet av Lena Detterviks egna små skulpturer, formade i stengods, men patinerade till ett metalliskt uttryck.

Visst finns här i hennes torsos också starka dramatiska uttryck i Rodins anda, men framför allt känner man igen motiven, med alla nakna och uttrycksfulla kroppar. Här är "Ängeln Gabriel" något extra med sitt sköna, men samtidigt kraftfullt manliga uttryck.

Mikael Frey, som är född i Linköping, ställer också ut målningar inspirerade av fröer och växande.

Lena Dettervik bjuder alltså in till en utställning i sitt eget hem med ateljé kring temat liv-växtkraft-kamp-sensualism och framtidstro. Den visar på ett fascinerande sätt kopplingar mellan inspirationskällor, från Rodin till Olovsson och Detterviks nyfikna sökande.

LARS-OLA JOHANSSON

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!