Samtalet ägde rum sent i går kväll och pågick i omkring en minut. Enligt kaptenen har besättningen behandlats väl, och de ska också få möjlighet att kontakta sina familjer. Hånell vet dock inte om detta har skett än.

Men besättningen skulle få några minuter var att ringa till sina anhöriga.

Tärande situation

Rederiet har också begärt att få träffa besättningen, men där väntar man fortfarande på svar från iranska myndigheter.

Förhoppningsvis ska vi få svar inom kort. Vi har redan väntat 72 timmar på detta och det råder förstås en del frustration runt den biten. Men vi ser utvecklingen i går kväll som ett steg i rätt riktning och något positivt, säger Hånell.

Erik Hånell är glad över att kommunikationen nu öppnats upp, och hoppas på nya samtal under dagen. Även om besättningen mår bra fysiskt är situationen givetvis tärande.

Var och en kan nog försöka sätta sig in i situationen. Det här är vanliga människor som du och jag.

Brittisk medlare

Brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs av Iran förra veckan i Hormuzsundet när det var på väg till Saudiarabien. 23 personer hålls kvar ombord. En representant för det svenska rederiets försäkringsbolag har tidigare varit ombord på fartyget.

Storbritannien dementerar samtidigt tidigare uppgifter om att landet skulle skickat en medlare till Iran för att förhandla om att släppa fartyget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till en brittisk diplomatkälla.

Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om att rederiet fått kontakt med besättningen.