”Konfrontera aldrig en inbrottstjuv”

På kort tid har flera östgötar mött inbrottstjuvar i sina hem, några har tvingats gömma sig eller fly. Men att konfrontera en tjuv kan bli livsfarligt.

30 september 2015 09:35

– Tjuvar är nästan alltid påtända och har alltid med sig verktyg som kofot, mejslar och minst en kniv. Konfrontation kan sluta med att någon ligger med en skruvmejsel i magen, säger den före detta inbrottstjuven Lasse till Corren.

Under många år levde Lasse som kriminell och finansierade sitt narkotikamissbruk genom att stjäla i människors hem.

Också polisen avråder inbrottsoffer från att konfrontera en tjuv.

– Det rekommenderar jag verkligen inte. Det kan bli farligt, säger Mattias Ydreborg, chef för mängdbrottssektionen vid polisen i Östergötland.

På bara några månader har flera östgötar tvingats fly eller gömma sig när tjuvar gjort inbrott i deras hem – medan de varit hemma.

Natten mellan tisdag och onsdag den här veckan vaknade villaägare i Väderstad av en smäll. Husägaren klev upp och upptäckte en nedfallen blomkruka en uppbruten ytterdörr. Tjuven försvann vid smällen.

I augusti hörde en kvinna i Kisa, vid 14-tiden en eftermiddag, att det knarrade misstänkt i huset. Hon hann se en spegelbild av inbrottstjuven i husets akvarium, i nästa sekund flydde tjuven från villan.

I juli dömdes två män till vardera åtta månaders fängelse för inbrott i en villautanför Linköping. En tonårstjej som befann sig i huset tvingades gömma sig när tjuvarna kom och låg gömd medan inbrottet pågick. När tjuvarna lämnade villan ringde hon polisen – men tvingades gömma sig igen när tjuvarna återkom för att hämta mer stöldgods.

I juni flydde en chockad villaägareut ur sitt hus i Vreta Kloster vid 20-tiden på kvällen då två gärningsmän bröt sig in i huset och började genomsöka det. Väl ute larmade villaägaren polisen och kunde ge signalement så att de två männen senare kunde gripas. Männen var påverkade av narkotika. Och det är mycket vanligt vid inbrott liksom vid många andra brott, enligt Mattias Ydreborg vid östgötapolisen.

Lasse, som under sina år som kriminell brutit sig in i hundratals hem för att stjäla, säger till Corren:

– Jag var alltid påtänd när jag bröt.

Drogerna gör inbrottstjuven farlig, enligt Lasse.

– Till varje pris vill man därifrån och inte åka fast. Känner man sig trängd så hugger man, säger han.

Det är inte säkert att bostadsägare hör tjuven komma, enligt Lasse, som säger att tjuvar även i påtänt tillstånd aktar sig för höga ljud när de ska ta sig in:

– Man vill inte krossa glas, det låter och man skär sig. Man bryter hellre. Många lås är skit, det räcker att trycka till med verktyget en gång så är man inne, säger Lasse.

För ett år sedan, i oktober och november 2014, drabbades orten Vikingstad av flera villainbrott och invånare organiserade sig i vaktgrupper som nattetid gav sig ut för att spana efter tjuvar.

– Liknande medborgargarden kan bli skitfarligt. Risken är att gruppen får en känsla av att de klarar allt om de hittar en tjuv. Han kommer alltid att försöka försvara sig, säger Lasse till Corren.

Både Lasse och Mattias Ydreborg vid östgötapolisen råder inbrottsoffer att backa undan om man ertappar en tjuv. Kommer man hem och ett inbrott pågår ska man inte gå in i bostaden. Vaknar man av en tjuv ska man tända lampor och skrika att man är hemma men inte närma sig, råder Mattias Ydreborg.

– Tänder man så tjuven blir synlig så kommer han att lämna snabbt. Man ska ringa polisen, inte själv försöka brotta ner eller hålla kvar tjuven, säger Mattias Ydreborg.

Fotnot. Lasse heter egentligen något annat.

Här har senaste tidens inbrott inträffat. Se mer på bloggen #Inbrott2015

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!