Klimatstrejkare: Politiker måste ta ansvar

På 109 platser i Sverige pågår i dag klimatstrejker.

Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger 18-åriga Isabelle Axelsson som skolstrejkat under året.

Men politikerna måste enligt ungdomarna ta ett större ansvar.

20 september 2019 15:11

En av platserna är Mynttorget i Stockholm där skolstrejkande ungdomar samlades och marscherade till Medborgarplatsen där tal och uppträdanden hölls.

Fredagsstrejken är startskottet för en vecka med aktioner som avslutas med en storstrejk även nästa fredag, den 27 september.

Genom att strejka från skolan och vara här visar man att man är villig att offra något för den här frågan. Det behövs en förändring, säger 18-åriga gymnasieeleven Lovisa Bjärnlid som i dag bojkottar skolbänken.

"Krävs tuffare lagar"

Hon hoppas att demonstrationerna, både i Sverige och i andra länder, sätter press på politikerna.

Det krävs tuffare lagar och att politiker tar sitt ansvar och vågar ställa krav på företagen. Vi som konsumenter kan medverka till en förändring, men politikerna behöver hjälpa till.

Isabelle Axelsson är en annan av de ungdomar som har skolstrejkat för klimatet under det senaste året. Hon håller tal på Medborgarplatsen.

Jag vill förmedla att vi är starka och att det är vi som är de människor som kommer leva med klimatkrisens konsekvenser. Jag vill också förmedla hopp. Det känns inte alltid som att vi har kommit långt, men vi har faktiskt kommit långt under det senaste året. Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger hon.

Inte bara unga

Men det är inte bara ungdomar som deltar i demonstrationerna. Kalle Güettler och Eva Sandberg har varit på plats en rad fredagar under skolstrejkerna på Mynttorget.

Många av oss äldre var engagerade i klimatfrågan för flera decennier sedan. Men på senare år har det inte funnits någon rörelse som har tagit tag i det på det här sättet, säger Kalle Güettler.

Han berättar att han försöker påverka på det sätt han kan.

När jag reste till London i somras med barnbarnet så tog vi tåget, till exempel. Det finns många val i livet man kan göra annorlunda.

"Största hittills"

På Medborgarplatsen uppträder även artisterna Miss Li och Cherrie. Isabelle Axelsson uppskattar att ungefär lika många personer samlats på Mynttorget som vid de tidigare större demonstrationerna, men hon tror att det kommer att komma fler demonstranter nästa vecka.

Internationellt så är demonstrationerna i dag de största hittills, säger hon.

Inspiration hämtar de från andra sidan Atlanten där svenska Greta Thunberg leder klimatstrejken i New York.

Detta är tredje gången som en global klimatmanifestation genomförs. Under fredagen hålls 3 300 klimatstrejker i 120 länder, enligt Fridays for future. Organisationen spår att strejkerna blir de största hittills.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Rydberg/TT