Beskedet kommer sedan demonstranter beslutat att försöka återupprepa förra veckans miljonuppslutning på gatorna för att protestera mot Sebastián Piñeras politik.

Apec-mötet skulle ha hållits 16-17 november och COP25 mellan den 2 och den 13 december.

Det har varit ett mycket svårt beslut, som orsakar stor smärta, för mötena är mycket viktiga, säger presidenten när han förkunnar beslutet.
Artikelbild

| Demonstranter kastar sten mot polisen under tisdagens sammanstötningar i Santiago.

Beskedet kom som en överraskning. FN började omedelbart att leta efter en ny plats för COP25-mötet.

Tysklands statssekreterare i miljöfrågor, Jochen Flasbarth, har tagit kontakt med Polen, som för närvarande är ordförandeland i COP.

Det är för tidigt att säga hur vi löser detta, säger talespersonen för Polens miljödepartement.

Bonn möjlig värd

Artikelbild

| En regeringskritisk demonstrant tar sig bort från polisens vattenkanon i Santiago, Chile.

Enligt FN-organet UNFCCC, ramorganet för konferensen, står det i statuterna att möte ska hållas i Bonn där UNFCCC:s sekretariat ligger om inget land erbjuder sig att vara värd.

Förenta nationernas klimatkonferens COP25 är det årliga mötet mellan parterna i FN:s ramkonvention om klimatförändring. Konferensen är den 25 i ordningen. Den skulle ursprungligen ha hållits i Brasilien, men president Jair Bolsonaro meddelade 2018 att man tackade nej till värdskapet på grund av Brasiiens ansträngda ekonomi.

Apec (Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbete) är ett forum för länder och aktörer i Stillahavsregionen, där ekonomi, handel och utvecklingsarbete diskuteras.

Beskedet från president Piñera kom sedan protesterna i landet åter ökat i styrka.

Eftergifter

Omkring 7 000 personer har gripits i samband med protesterna. Chile har tidigare även infört undantagstillstånd och nattliga utegångsförbud i flera städer.

Startskottet för oktobers protestvåg var ilska över att biljettpriset i kollektivtrafiken höjdes. Den utvecklades till att omfatta en rad ekonomiska och politiska krav i Chile där de ekonomiska klyftorna är stora.

I hopp om att mildra kritiken har Piñera lovat att minska kostnader inom sjukvården och att höja minimilönen och pensionen. Han har också bytt ut flera ministrar i regeringen, bland dem både finansministern och inrikesministern.

Trots det har protesterna fortsatt med krav på presidentens avgång.