En stor dag för amerikanska jobb och en historisk dag för Nordamerika och energioberoende, konstaterade Trump efter att han gett Transcanada klartecken att börja bygga Keystone XL.

Kort efter att Trump tillträdde för drygt två månader sedan undertecknade han ett dekret om att gå vidare med planerna på oljeledningen, som enligt honom kommer att skapa tusentals jobb. Ledningen anses också minska beroendet av olja från Mellanöstern och Venezuela.

Nu ger Trumpadministrationen företaget tillstånd att påbörja bygget. Men beslutet om klartecken innebär inte att det bara är att sätta spaden i jorden. Nu påbörjas en process med att skaffa nödvändiga delstatstillstånd. Dessutom väntas miljöorganisationer göra sitt bästa för att sätta juridiska käppar i hjulet, skriver bland andra CBS.

Keystone XL ska föra olja från framställning ur tjärsand i Alberta i Kanada till amerikanska raffinaderier vid Mexikanska golfen. Ledningen är tänkt att transportera 830 000 fat olja per dag.

På motståndarsidan finns miljörörelsen, då utvinning ur tjärsand är en av de mest miljöfarliga metoderna som finns.

Landets tidigare president Barack Obama satte under slutet av sin ämbetsperiod stopp för planerna på Keystone XL, men det beslutet revs upp av Donald Trump.