Kinesiska militärer åtalas för dataintrång

Fyra personer inom den kinesiska militären åtalas i USA för det omfattande dataintrånget mot kreditrådgivningsföretaget Equifax 2017, meddelar justitieminister William Barr.

Uppgifter om 147 miljoner personer i USA, Storbritannien och Kanada fanns i de system som hackades.

10 februari 2020 16:58
Det var ett av de största dataintrången i historien, konstaterar Barr vid en presskonferens i Washington enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dataintrånget beskrivs som mycket allvarligt eftersom de känsliga uppgifter som hackarna stal kan användas för att få fram uppgifter om miljontals personers hälsa och transaktioner, skriver The New York Times.

William Barr noterar att det är ovanligt att USA åtalar personer inom andra länders militär eller underrättelsetjänst, men att man nu behövt ta till åtgärder för att försvara medborgarna från identitetsstölder.

Dessa uppgifter har ett ekonomiskt värde, och dessa stölder kan göda Kinas utveckling av artificiell intelligens, säger Barr enligt The New York Times.

FBI-chefen Christopher Wray beskrev nyligen stöld av teknik- och handelshemligheter som det "största långsiktiga hotet mot vår ekonomiska livskraft". Han tillade att den kinesiska regeringen använder alla medel "för att stjäla åt sig sin väg uppför den ekonomiska stegen på vår bekostnad", skriver USA Today.

Kina har inte kommenterat uppgiften om åtalet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT