"Sverige behöver fler företagare"

För att väcka framtidens entreprenörer till liv besökte Växtkraft Kinda och Nyföretagarcentrum niorna på Värgårdsskolan. Med sig hade de Ung Företagsamhet.

27 april 2019 13:20

– Vi vill inkludera företagande i deras framtidsplaner, de ska vara medvetna om att den möjligheten finns. Sverige behöver fler företagare, många av våra jobb skapas inom den privata sektorn, så vi hoppas att vi kan inspirera dem, säger företagsrådgivaren Eva Torell.

Arrangemanget var en del av den så kallade Nyföretagarveckan, en vecka som Nyföretagarcentrum instiftade för närmare 15 år sedan. I Kinda har organisationens lokalavdelning tagit initiativ till en mängd olika arrangemang genom åren, bland annat tillsammans med Växtkraft Kinda. I år tog de chansen att besöka framtidens entreprenörer, med frågeställningen: "Hur svårt kan det vara att starta företag?".

– Tidigare har vi arrangerat en mässa dit alla elever var välkomna, men nu behövde vi hitta nya sätt att behålla och utöka den koppling som skapats mellan företagen och skolan. Det här är ett sätt för oss att komma närmare eleverna, berättar Eva Torell och växtkraftmotorn Andreea Bernicu fortsätter:

– Det kommer att komma en lågkonjunktur och då vet vi att många som varslas startar egna företag. Därför är det bra att ha med sig grunderna från början, oavsett vilken bransch det gäller. Teoretiskt är det inte så svårt att starta företag, men det är mycket att tänka på.

Axel Ydringer och Harald Bönner var några av de många nior som intresserade sig av företagande.

– Jag tänker att det här är en bra information att få, företagare är något jag skulle tänka mig att bli faktiskt, det är inte alls någon omöjlighet, säger Axel och Harald fyller i:

– Jag är inte så intresserad av uf-företag på gymnasiet, men min farsa är egenföretagare så i framtiden skulle jag också kunna tänka mig det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa