Så ska kommunen stötta Kindas näringsliv

Förenklade regler för uteserveringar och färre inspektioner. Nu agerar Kinda kommun för att stötta det lokala näringslivet i coronakrisen - men är det tillräckligt?

30 mars 2020 17:00

– Jag tror inte någonting kommer att vara tillräckligt om det blir så krisartat som en del förutspår. Det här är mer en gest än att det räddar våra företag, men vi måste ändå visa att vi vill göra det vi kan för att stötta dem, konstaterar kommunalrådet Conny Forsberg (S) om kommunens nya stödpaket.

 

Kommunen, med utvecklingschef Mattias Nilsson i spetsen, presenterar fem åtgärdspunkter i syfte att stötta de lokala företagen. Bland annat vill de underlätta för restauranger och butiker att flytta ut verksamheter på gator och torg, vilket ska ske genom en ökad generositet vid tillståndsprövningen. Utöver det pausas vissa inspektioner samtidigt som kommunens tillsynsenhet lägger ett större fokus på rådgivning till företag som tvingas ställa om sina verksamheter.

– Vi vill försöka hjälpa till i den här krisen men en kommun har ju inga pengar att dela ut. De stödpaket som regeringen talar om kan inte vi styra över utan det här är de delar i näringslivet där vi kan vara med och påverka. Sedan är det svårt att säga hur slagkraftigt det är, förklarar Nilsson.

 

De övriga tre punkterna i stödpaketet berör bemanning, handel och konferenser. Kommunen ser över möjligheterna att med kort varsel hyra in personal, de uppmanar på olika sätt sina medarbetare att handla lokalt och de bokar om, snarare än avbokar, de konferenser som skulle ha hållits hos lokala näringsidkare.

– Om det kommer fler åtgärder vet vi inte än. Vi får in förslag och påtryckningar och vi får förhålla oss till dem efter hand.

 

Fadi Gorgis, ägare av restaurang Capri i Kisa, är en av de aktörer som påverkas av det nya stödpaketet.

– Jag kommer att ordna iordning uteserveringen under den här och nästa vecka, sedan får vi se om kunderna vill sitta ute. Det känns bra att kommunen gör något men om det får någon påverkan vet jag inte, säger han.

 

Niklas "Nocko" Nilsson, ledamot i Företagarna Kinda, menar att allt som görs för att underlätta för företagen är positivt, men att det viktiga är att kommunen håller igång sin verksamhet.

– Projekt som på sikt ger de lokala företagen inkomster får inte läggas på is. Det gäller att byggprojekt genomförs och att de kanske till och med blir fler till antalet. När andra företag minskar sin verksamhet ska kommunen utöka sin. Det är då jobben behövs som mest.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson