– Vi öppnar för säsongen nu på söndag när det är mors dag och då passar det perfekt att jag inviger min senaste skapelse som är en valkompass med en hel del udda frågor till våra åtta rikspartier, säger Per Helldorf med glimten i ögat.

Per och Anna Helldorf lämnade sitt hus i skogen utanför Katrineholm för tio år sedan.

– Vi letade efter ett hus i de här trakterna och en lanthandel blev perfekt för oss, säger Per Helldorf.

Artikelbild

| Per Helldorf med sin senaste skapelse, en valkompass

Lanthandeln i Svalsjö lades ner 1968, men sjuder sedan tio år tillbaka av liv, då paret bland annat säljer Pers trähantverk och Annas konstkort.

I bakre delen av affären har Per sitt mekaniska kabinett. det är ett rum fyllt med träföremål som rör på sig och spelar upp små scener då man vevar på dem, det är en blandning av kugghjul, hävstänger och vippbräder bland annat. Här kam man beskåda den mekaniska geten, den handvevade hemmabion och det kombinerade grod- och bokskåpet. Pers senaste trähantverk är en valkompass, färdig lagom till EU-valet nu på söndag.

– Jag har hållit på med det här sedan 2001 och tillverkat ett mekaniskt trähantverk varje år. I år tänkte jag ta det lite lugnare, men på nyårsafton gick vi sju kilometer till några grannar för att käka och ha det trevligt. När vi kom hem, sa jag till Anna, nu har jag det, jag ska bygga en valkompass och så blev det, säger Per Helldorf.