Handikapptoalett byggs för fondpengar

Hägerstad-Kättilstad hembygdsförening fick 150 000 kronor ur sparbankens Idéfond. I vår bygger föreningen en handikapptoalett.

11 september 2019 19:00

Nyligen blev det klart vilka föreningar i Kinda och Ydre som får del av Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond, Idèfonden på 1,8 miljoner kronor. En av de 26 föreningarna som beviljats bidrag är Hägerstad-Kättilstad hembygdsförening som fick 150 000 kronor.

– Vi satt och diskuterade vad vi skulle behöva göra här på vår hembygdsgård, Kulterna. Något som vi har saknat är en ordentlig toalett. Vi har ett utedass, vilket inte är så ändamålsenligt, inte minst för att det inte är handikappanpassat. Vi sökte pengar från banken för att bygga en helt ny toalettbyggnad som är handikappsanpassad. Det kommer att bli en så kallad förbränningstoalett, då vi inte får gräva för någon trekammarbrunn eller tank för att Kulterna ligger på en gravfält, säger Carl-Jan Kälevall, föreningens kassör sedan tre år tillbaka.

Ordförande i föreningen är Karl-Inge Gustafsson, ett uppdrag han har haft sedan 2013.

 – Det är tre år sedan som vi sökte och fick pengar från bankens jubileumsfond. Totalt blev det nästan 100 000 kronor och för det byggde vi en paviljong med palts för ett 50-tal personer, säger Karl-Inge Gustafsson.

Hägerstad-Kättilstad hembygdsförening bildades 1992.

– Då var det knappt 25 medlemmar. Idag är vi drygt 200 medlemmar. I början hade vi ingen lokal, utan fick hålla till i församlingshemmen i Hägerstad och Kättilstad. I mitten på 1990-talet fick vi Kulterna till skänks och här har vi vår hembygdsgård, säger Carl-Jan Kälevall.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell