De vill göra om kulturskoleavgiften

Socialdemokraterna i Ydre vill se en minskad terminsavgift till kulturskolan i kommunen. Detta för att fler ska kunna ta del av aktiviteterna.

19 december 2019 07:00

I dagsläget är har Ydre en av de högsta grundavgifterna till den kommunala kulturskolan i hela Sverige. Kostnaden ligger på 1 200 kronor per termin. Anna-Lena Svensson, kommunalråd och partiordförande inom Socialdemokraterna i Ydre, vill se att avgiften halveras till budgeten 2021.

– Vi har sett att grundavgiften ligger otroligt högt i jämförelse med andra närliggande kommuner, säger hon.

 

Förutom att kostnaden ska föreslås bli lägre, ville de även att det ska ges möjlighet att dela upp kostnaden så att allt inte betalas i en klumpsumma. Som läget är just nu betalas avgiften årsvis, vilket innebär att för den som går på kulturskolan två terminer under ett år, blir årsavgiften 2 400 kronor.

Socialdemokraterna föreslår därför att avgiften ska kunna betalas halvårsvis eller månadsvis i stället.

 

Omkring 130 barn är i dag aktiva inom Ydres kulturskola och där utövas aktiviteter såsom dans, teater och musik. 

Anna-Lena Svensson tror inte att förslaget nödvändigtvis skulle leda till minskade avgiftsintäkter för kulturskolan, utan bara att fler ges möjligheten att vara med. Flera av aktiviteterna som kulturskolan erbjuder har i dag kö för att över huvud taget få plats.

– I och med att kommunal kulturskola inte är obligatoriskt för oss att erbjuda, skulle det kunna vara något att spara in på. Vi tror i stället på att det är stärkande för individen och deras personliga utveckling, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson