De tar krafttag mot sexuella övergrepp

Många vågar inte anmäla sexuella övergrepp, och problematiken måste lyftas i Kinda. Det menar Haya Alsakkal och Lena Runadotter som nu tar ett krafttag i frågan.

28 februari 2020 22:00

– Om inte vi vågar prata om det kommer ingen annan heller att göra det. Vårt mål är att öka uppmärksamheten och att fler förhoppningsvis vågar söka stöd, konstaterar duon när vi träffas vid fritidsgården på Värgårdsskolan i Kisa.

 

Det är här som de båda eldsjälarna träffas för att arbeta med sitt projekt. För en dryg månad sedan kontaktade 18-åriga Haya Alsakkal, tidigare elev på högstadiet, fritidsledaren Lena Runadotter. Kort därefter hade de etablerat en kontakt med den ideella föreningen Novahuset och projektet sattes i rullning.

– Jag har själv hört historier om tjejer som har blivit utsatta för sexuella övergrepp men inte vågat anmäla för att de är rädda för hur samhället ska reagera. Jag blir verkligen ledsen. Därför bestämde jag mig för att göra något, säger Alsakkal.

 

Genom fritidsgården, sociala medier och Internationella kvinnoföreningen sprider de nu kunskap om sexuella övergrepp. Den 6:e mars anordnas en utställning på Kisa bibliotek som handlar om hur det är att vara tjej år 2020. Här bidrar duon med material och har också bjudit in Novahuset för att föreläsa.

– Det är många som inte ens förstår vad ett övergrepp är. Att få en "dickpick" skickad till sig är ett övergrepp. Om någon tar på dig fast du inte har bett om det är det ett övergrepp.

Duon hoppas också att de framöver, i kommunen, kan fungera som en första kontakt för personer som har utsatts för sexuella övergrepp och vill söka professionellt stöd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson