Beskedet: Koalitionen i Kinda spricker

Den styrande koalitionen i Kinda spricker. S, C och L har valt att utesluta Landsbygdspartiet oberoende (LPo) från det politiska samarbetet.

20 december 2019 18:00

– Kort och gott har vi svårt att lita på att LPo följer de gemensamma regler som vi har kommit överens om. Det har inte varit något lätt beslut, men vi måste kunna vara säkra på att vi alla ror åt samma håll, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).

Det är med anledning av den senaste tidens turbulens inom LPo, och därigenom också i den styrande koalitionen, som de tre partierna agerar. Enligt ett pressmeddelande är skälen bland annat att företrädare för LPo offentligt inte ska ha varit lojala mot gemensamt fattade beslut, bland annat via sociala medier och debattartiklar. Dessutom hävdar partitrion att LPo ska ha brutit mot koalitionens värdegrund och interna arbetssätt. 

Är ni självkritiska? Hade ni kunnat göra på ett annat vis?

– Det här är ju inget som har dykt upp här och nu så det är klart att vi har tänkt över hur vi skulle kunna få det här att fungera. Självklart får vi väl fundera på om även vi hade kunnat agera på ett annorlunda sätt, men det som har skett har ändå skett på LPo:s premisser.

Ser du det som ett misslyckande?

– Det är klart, det kan jag inte sticka under stolen med. Det här var inget jag hade önskat. 

Koalitionens mandat i fullmäktige blir nu 16 kontra oppositionens 19, och dessutom kan det komma att ske förändringar vad gäller samarbetspartiernas respektive nämnduppdrag.

– Vi har varit i minoritet ett tag nu och kommer även framåt att förankra beslut med andra partier, avslutar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!