30 procent av eleverna frånvarande

Högstadiet på Värgårdsskolan i Kisa har sett en stor ökning av elever som tvingas stanna hemma från skolan som en följd av coronaviruset. Även personal är frånvarande.

1 april 2020 21:30

Den 17 mars uppmanade regeringen att samtliga gymnasieskolor, högskolor och universitet i Sverige, ska hållas stängda och övergå till distansundervisning. Än så länge gäller inte sådana regler för landets grundskolor, men på Värgårdsskolan i Kisa märker rektor Johannes Kullered ändå av effekter av coronaviruset.

– Det är en ganska stor ökning både bland elever och personal som är frånvarande. Mellan 25 och 30 procent av eleverna är borta dagligen sedan ett par veckor tillbaka, säger Johannes Kullered, rektor på skolan.

Att så många elever är frånvarande just nu innebär mer extraarbete från personalen i tjänst. Klassgrupper går ihop och har lektioner tillsammans för att kunna se till att alla klasser har lärare. Även viss resurspersonal har fått gå in i klassrummet för att stötta upp.

Om det skulle bli aktuellt för även grundskolorna att hålla stängt, tror Kullered att de är ganska väl förbereda på att bedriva distansundervisning.

– Det blir en utmaning för oss att hålla kvalitén igång, säger Johannes Kullered.

I nästa vecka ska lärarna på skolan ses för att prata ihop sig om hur de ska lösa situationen på bästa möjliga sätt.

Andra sätt som coronavirusets effekter märks är att nationella prov har ställts in. Även vissa aktiviteter likaså. Även skolavslutningen i juni är det oklart med hur det blir.

– Det är många elever som uttrycker oro, men vi gör allt vi kan i det rådande läget, säger Johannes Kullered.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson