Snart kan Dackeland dra turister till Kinda

Kinda kan bli platsen för Sveriges första rekonstruerade 1500-talsby. Nils Dacke och Gustav Vasa är självklara inslag i det planerade upplevelseriket Dackeland.

15 januari 2008 00:00

- Vi söker med ljus och lykta efter ett lämpligt markområde, och så snart vi finner det slår vi till, säger Jannike Nordensson.

Jannike och Jan Nordensson flyttade från Stockholm till Horn i juni 2007. Jan är uppvuxen i trakten.

Älskar Kindabygden

- Vi älskar Kindabygden och vill helst att Dackeland placeras här, säger Jannike Nordensson, med femton år inom turismnäringen bakom sig. Maken är ekonom, f d entreprenör och arbetar i dag i Linköpings kommunala fastighetsbolag.

Per Olin, född i Rimforsa, arkeolog och tidigare museichef, ingår också i den huvudstyrka som planerar Dackeland.

25 miljoner behövs

Projektplan finns, kontakter med riskkapitalbolag och banker har tagits. Investeringen beräknas till ca 25 miljoner kronor. Faller alla bitar på plats invigs Sveriges första rekonstruerade 1500-talsby 2009.

Och placeringen?

- Vi har träffat representanter för Kinda kommun, och inom kort har vi en träff inbokad med representanter för Linköping, säger Jannike Nordensson.

Ulrika eller Kinda

Trakterna kring Ulrika konkurrerar med Kinda om det tänkta dragplåstret. Ann-Louise Södersten, turismansvarig i Kinda, hoppas att paret Nordensson och Per Olin hittar vad de söker i Kinda.

- Med Dackelands etablering skulle kultur- och upplevelseturismen i Kinda ta ett stort kliv fram.

Bara för någon vecka sen tycktes det febrila sökandet efter lämplig gård och mark krönas med framgång.

Upprorsutställning

- Vi hittade ett ställe mellan Ulrika och Kisa som kändes klockrent, men tyvärr blev det inget, säger Jannike Nordensson.

Projekt Dackeland står på två ben:

ºSommarsäsongen kretsar kring livet i 1500-talsbyn, komplett med smedja, djurhållning osv. Dackefejden spelar en central roll i gestaltningen av byn.

ºVintersäsongen erbjuder en permanent upprorsutställning.

- Vi presenterar exempel på folkliga uppror och enskilda personers civilkurage och ställer frågor om etik och moral, säger Jannike Nordensson.

Målgrupper: Barnfamiljer, medelålders personer med kulturintresse, utländska besökare, företag och skolor.

- Dackeland ska bli ett centrum för levande kulturhistoria.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!