Kina kräver att Kanada släpper Huawei-chef

Kinas regering har upprepat kravet på att Kanada friger Meng Wanzhou, finanschef på telekomtillverkaren Huawei Technologies.

Korrigera ert misstag, kräver Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement till Kina på en pressträff.

20 januari 2020 09:20

Kravet framförs inför det att första fasen i en domstolsprövning av USA:s begäran om utlämning av Meng Wanzhou inleds i Vancouver, Kanada, på måndagen. Hon ska enligt åklagare i USA ha gjort sig skyldig till bedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran, då hon i sina kontakter med företrädare för storbanken HSBC ska ha ljugit om Huaweis relation till ett bolag som gjorde affärer i Iran.

Meng Wanzhou, äldsta dotter till Huawei-grundaren Ren Zehngfei, greps i Kanada i december 2018. Hon har sedan dess släppts fri mot borgen, men får inte lämna Vancouver, där hon lever med så kallad fotboja och bor med sin familj.

Kina har sedan Meng Wanzhou greps i sin tur gripit två kanadensare och anklagat dem för spioneri. Det har även införts kinesiska importkvoter för bland annat fläskkött och olja från Kanada, som i sin tur är i färd med att fatta beslut om kinesiska Huawei kan få vara med och bygga nästa generations mobilnät, så kallade 5G-nät, i Kanada.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters