Kanada-avtal i vallonska händer

Vallonsk ovilja fortsätter att hålla EU:s Kanadaavtal på halster.

Tidigast på fredag kan ett definitivt klartecken ges eftersom Belgien ännu inte kan säga ja.

18 oktober 2016 14:35

Även om 27 av 28 EU-länder säger ja så sitter det så kallade Ceta-avtalet fortfarande fast i ett nej från det regionala parlamentet i belgiska Vallonien.

Belgiens utrikes- och handelsminister Didier Reynders hoppas ändå få fram ett vallonskt godkännande i lagom tid till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag. I så fall kan slutligt klartecken ges från alla EU-länder via en skriftlig procedur på fredag.

Det är klart att jag är besviken över att vi inte kunde ta det nu, men eftersom det inte är kört och eftersom ändå den belgiske handelsministern lät alla förstå att det inte är kört så tror jag ändå att man kommer att kunna gå vidare. Men vi vet inte förrän det är helt klart, berättar handelsminister Ann Linde från tisdagens extrainsatta ministermöte i Luxemburg.

"Obegripligt"

Fransktalande Valloniens motstånd beror bland annat på en allmän oro över globaliseringens negativa effekter. Ironiskt, tycker Linde, som anser att Ceta-avtalet till skillnad mot gamla tiders handelsavtal de facto behandlar den oron.

Jag tycker att man missar en historisk chans om man inte tar den här möjligheten att få igenom Ceta, säger handelsministern.
Vi kan dra in hela globaliseringsdiskussionen till en ny positiv era - men allt det står på spel nu, egentligen för samma oro. För mig är det faktiskt ganska obegripligt, säger Linde.

Trudeau kommer?

Handelsvännerna hoppas att Ceta-avtalet ska kunna träda i kraft provisoriskt från och med årsskiftet. Dessförinnan är det tänkt att Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska få skriva på slutgodkännandet när han besöker Bryssel i nästa vecka.

Om inte den vallonska knuten kan lösas lär dock Trudeau knappast bry sig om att åka över Atlanten.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är ändå fortsatt optimist.

Om jag inte trodde att vi kunde lösa den belgiska frågan så skulle vi inte fortsätta försöka, säger Malmström i Luxemburg.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Luxemburg, TT:s korrespondent