Men det var inte alldeles självklart att det skulle bli så. Hanna Rydman har alltid sjungit. I olika körer, hemma med familjen och med systern Zara, inte minst. Och sedan i rockband i olika konstellationer.

– Sång och musik har alltid varit mitt liv, berättar Hanna. När jag kom till gymnasiet och gick musikprofil så blev vi indelade efter notkunskaper, bland annat. Men gehör var inte så viktigt. Jag kan inga noter, inte särskilt bra i alla fall. Däremot är jag en riktig nörd på stämsång!

Skolans fyrkantiga indelning lade sordin på hela utbildningen för Hanna. Men inte på sången. Hon fortsatte att musicera, och träffade så småningom ljudteknikern Calle Bäck när de sjöng och spelade i samma band.

Artikelbild

| Största någonsin. Calle bäck och Hanna Rydman som startade Joyvoice satsar nu på export. Och närmast på en konsert med 2 000 sångare i Linköpings stora arena.

– Och jag hade väl ungefär samma känsla av musikskolan, suckar Calle.

Just den där känslan är en del av bränslet i Joyvoice. Och så tv-programmet Körslaget, förstås. Hanna Rydman blev antagen till Körslaget i TV4 där kändisar fick sätta ihop och tävla med en kör från sin hembygd, Louise Hoffsten för Linköping.

– Alla kan sjunga! Det tog jag med mig. Jag fick mycket uppmärksamhet under Körslaget, vilket jag är tacksam för. Men jag lärde mig mycket också. Egentligen har vi ju kopierat hela Körslagets idé med att sjunga pop- och rocklåtar i kör! berättar Hanna Rydman.

Vad är grejen?

Artikelbild

| Kontoret. Hanna Rydman, Emil Hallenfors Edelönn, Zara Rydman och Calle Bäck utgör företaget Joyvoice i Linköping.

– Det ska vara ös. Rock- och popmusik som man känner igen. Kan du leva ut på scenen så kan du sjunga också. Det är många som liknar Joyvoice vid Friskis&Svettis. Och det stämmer rätt bra. Man behöver vattenflaska på våra pass! Det är mycket rörelse och absolut inga noter! Det kommer att låta bra, även om många inte tror det om sig själva, förklarar hon.

Calle fyller i:

Artikelbild

| Noter? "Jag kan inga noter, inte särskilt bra i alla fall", säger Hanna Rydman som tillsammans med Calle Bäck grundade Joyvoice.

– Målgruppen är egentligen inte människor som söker sig till en ”typisk” kör. Snarare människor som alltid har velat sjunga men inte har hittat en plats för det.

Och ska man tala i affärstekniska termer så saknas inte efterfrågan på den här sortens utbud. Bara i Linköping har Joyvoice nu cirka 800 medlemmar. Joyvoice öppnar nya avdelningar på löpande band och de har över 200 körer i 180 städer runt om i landet, och 21 000 medlemmar. De söker ständigt efter lokaler och körledare. Medlemmarna kan komma och sjunga en, eller flera gånger i veckan. Och så hålls det konserter. Bolaget Joyvoice world choir AB startade för tre år sedan, med en relativt blygsam omsättning som tog fart under förra året.

Artikelbild

| Körledaren. "Vattenflaska behövs på våra körpass", säger Hanna Rydman. Bilden är från en repetition förra året.

– Nästa år 2018 räknar vi med en omsättning på 40 miljoner kronor. Det har gjort att vi snabbt har fått lära oss mycket om företagsekonomi, säger Calle Bäck.

– Yes! Google och Youtube är våra kompisar, skrattar Hanna.

Artikelbild

De har anlitat professionella revisorer för att sköta ekonomin. Nu har de fyra anställda i företaget, inklusive sig själva.

– I somras var första gången som vi tog ut en egen lön. Det kändes givetvis väldigt bra.

Artikelbild

| Bokningar. Emil Hallenfors Edelönn och Zara Rydman är både körledare och sköte mycket av administrationen på Joyvoice.

Samtidigt har Joyvoice gjort investeringar. Till exempel har de köpt in utveckling av ett eget datasystem, anpassat för Joyvoice-konceptet med bland annat bokningar och låtarrangemang till medlemmar. Och i december arrangerar de drömkonserten, i Saab arena i Linköping:

– 2 000 sångare på läktaren. 5 000 i publiken. Och så Charlotte Perelli som gästartist. Det största vi har gjort. Det är så att man får rysningar! säger Calle Bäck.

Artikelbild

| Calle Bäck och Hanna Rydman utanför Joyvoice kontor i Linköping.

Den konserten blir ett test. De har ett ännu större arrangemang i siktet.

– Vi kommer att arrangera en konsert med alla våra körer i hela Sverige. Så är det bara! Det är mest en tidsfråga, säger Hanna Rydman.

Artikelbild

| Största någonsin. Calle bäck och Hanna Rydman som startade Joyvoice satsar på en konsert med 2 000 sångare.

De verkar själva lite överraskade över hur bra allt går, även om det är mycket jobb. Och allt verkar bara ha börjat. Planen just nu är att lansera en egen webbshop, efter att medlemmarna har efterfrågat saker med Joyvoice-loggan på. Och så vill de exportera konceptet.

– Intresset för att sjunga i kör är inget specifikt för svenskar. Det finns så många som har en längtan efter att få sjunga. Vi har börjat med Norge där vi tror att vi ganska lätt kan överföra Joyvoice.

Artikelbild

| Största någonsin. Calle bäck och Hanna Rydman som startade Joyvoice satsar på en konsert med 2 000 sångare.

Och under tiden jobbar de på i det nya kontoret på Läroverksgatan i centrala Linköping. Där sitter även Emil Hallenfors Edelönn tillsammans med Zara Rydman och arbetar med bokningar av lokaler, kundtjänst och annan administration i företaget. Samtidigt leder de egna körer inom ramen för Joyvoice, bland annat i Åtvidaberg.

– Det är mycket att göra så här i början av säsongen, säger de och får det att låta som en underdrift.

Artikelbild

| Största någonsin. Calle bäck och Hanna Rydman som startade Joyvoice satsar på en konsert med 2 000 sångare.

Innan jag lämnar dem säger Emil Hallenfors Edelönn:

– Skriv gärna att vi är religiöst obundna. Många kopplar ihop körarbete med kyrkan. Men vi har bara jäkligt roligt!