Johnson på charmoffensiv i Skottland

Den nytillträdde brittiske premiärministern Boris Johnson gör sitt första officiella besök i Skottland.

Visiten är en av anhalterna på en resa genom Storbritannien, som ses som ett försök att stärka enigheten i ett land vars sammanhållning satts på prov i och med frågan om brexit.

29 juli 2019 05:45

Johnson kommer under resan bland annat besöka en militärbas och väntas presentera satsningar på Skottland, Wales och Nordirland, till ett värde motsvarande mer än 3,5 miljarder kronor, rapporterar AFP.

Pengar i form av olika politiska satsningar har flödat sedan Johnson tillträdde förra veckan. I helgen annonserade han bland annat ekonomiskt stöd på drygt 40 miljarder kronor till mindre engelska städer. Pengarullningen spär på spekulationerna om att Johnson redan förbereder sig för ett nyval, något som han hittills har avfärdat.

Under sin resa väntas Johnson försöka vinna stöd för sin brexitplan.

Han åker till områden där Konservativa partiet och brexit har varit impopulära och han vill visa att de konservativa i de områdena tar emot hans budskap, säger Matt Cole, doktor i politisk historia vid universitetet i Birmingham, till TT.

Alternativ brexitplan

Trots de stora satsningarna på lokala investeringar är det den breda publiken i Storbritannien som Boris Johnson vill nå, enligt Cole.

Den viktiga publiken för honom är tv-tittarna och sociala medier-användare. Det psykologiska budskapet Boris Johnson vill förmedla är att han är beredd att göra det Theresa May inte vågade och inte lyckades med, säger han.

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon sade i förra veckan att Skottland, som röstade nej till brexit 2016, behöver ett alternativ till den nye premiärministerns plan, som innebär att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober – med eller utan avtal.

Sturgeon, som är ledare för nationalistpartiet SNP, säger dessutom att man överväger en ny folkomröstning om skotsk självständighet från Storbritannien, enligt AFP.

Även Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att ett hårt utträde kan göra att fler människor i Nordirland "kan ifrågasätta unionen med Storbritannien".

Utan avtal

Storbritannien är fortsatt kluvet i brexitfrågan, men i tre delar istället för två, säger Matt Cole.

Det har blivit splittrat mellan dem som vill ha en ny folkomröstning, dem som vill lämna utan ett avtal och dem som fortfarande hoppas på att få till ett avtal.

Boris Johnson har nu en svår utmaning framför sig, i form av löftet att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober.

Att ena landet kommer att bli ett långsiktigt projekt. Hans första jobb är att hantera den deadline han har satt för att lämna EU. Sannolikheten för att det inte kommer att finnas ett avtal den 31 oktober blir allt större. Samtidigt har Boris Johnson varit så tydlig med att Storbritannien ska lämna det datumet att det blir allt mer sannolikt att Storbritannien, åtminstone för en tid, lämnar EU utan ett avtal, säger Matt Cole.

"Långsiktiga utmaningar"

Hans största problem är att han inte har en majoritet i parlamentet, på samma sätt som Theresa May inte hade det. Parlamentet stödjer inte att lämna EU utan ett avtal, så för att lyckas med det han vill måste han kringgå parlamentet. Det i sig kommer att orsaka en rad långsiktiga utmaningar. Han kommer försöka göra det, men om det är möjligt återstår att se, fortsätter han.
Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson, född Alexander Boris de Pfeffel Johnson, föddes 1967 i New York, USA. Hans pappa var en inflytelserik man, med uppdrag inom både Världsbanken och EU-kommissionen, och familjen flyttade ofta. Boris Johnson började på den prestigefulla internatskolan Eton, där även Storbritanniens förre premiärminister David Cameron gick, och utbildade sig sedan vid Oxforduniversitetet. Där var han under en tid studentkårsordförande.

Efter universitetet påbörjade Boris Johnson en karriär inom journalistik. Han arbetade som reporter för The Times of London, men sparkades 1987 efter att ha fabricerat ett citat om sin gudfar, historikern Colin Lucas. Han tog då anställning hos The Daily Telegraph och arbetade i flera år som tidningens Brysselkorrespondent. 1999 fick Johnson anställning som redaktör på The Spectator, där han bland annat hamnade i blåsväder efter en kolumn som anklagade befolkningen i Hillsborough för att “vältra sig i sin offerroll” efter fotbollsläktarolyckan 1989, då 96 människor klämdes ihjäl. Han slutade som redaktör 2001 när han valdes till parlamentsledamot i Konservativa partiet för valdistriktet Henley. Johnson fortsatte dock att skriva kolumner i The Telegraph, ofta med kritikstormar som följd.

2004 sparkades Boris Johnson ur skuggregeringen efter att rykten om hans otrohetsaffär med kolumnisten Petronella Wyatt bekräftats i pressen. Han stannade dock kvar i politiken och valdes 2008 till borgmästare i London, där han skulle komma att sitta i två mandatperioder.

I juni 2016 utlyste David Cameron en folkomröstning i frågan om Storbritanniens medlemskap i EU. Boris Johnson inledde en kampanj för lämna-sidan. Efter vinsten avgick David Cameron, och Boris Johnson nominerade sig själv som hans efterträdare. Han drog sig ur strax före valet när flera tunga namn lämnat honom. Theresa May tillträdde som premiärminister och valde Boris Johnson till sin utrikesminister. Han avgick 2018 i protest mot Mays brexitplan.

Källor: BBC, Guardian, Business Insider

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Rydberg/TT