Jan Holmbom: Samtal pågår

14 januari 2014 11:06

Ny bok

Jan Holmbom

Samtal pågår

Linnefors förlag

Alla har vi säkert någon gång fått frågan efter en stunds tystnad vad vi tänker på. Det är lätt att besvara den frågan lite nekande, att vi faktiskt inte tänkte på något alls. Det svaret är aldrig riktigt sant, även om vi gav det i all uppriktighet. Vi tänker ständigt på något. Vi bara inte lyssnar på det vi tänker.

I boken ”Samtal pågår” har föreläsaren och företagaren Jan Holmbom i Boxcholm samlat ett antal dialoger, korta samtal, som alla är en slags inre tankeresa. För Jan Holmboms samtalspartners är minst sagt en brokig skara varelser; två hundar, en katt, en yvig och impulsiv granne och 1600-talskonstnären Johannes Vermeer.

De korta dialogerna avbryts av fotografier där författaren leker med ljus och skugga bland interiörer och naturmotiv.

Samtalen har något abrupt över sig. De kommer till i ett plötsligt möte och löses upp i en tyst begrundan. Jan Holmboms samtalspartners liksom försvinner bort efter det att de fått sitt sagt, vänder på ryggen och går sin väg eller sjunker in med blicken i kaffekoppen.

En del dialoger har en djup och eftertänksam poäng, andra är mer som ett lösligt småprat. Genom sina samtalspartners kommentarer driver författaren med sin egen oro inför åldrandet och ambitionen att alltid tänka klokt och handla rätt. Ett mer återkommande tema i boken är sorgen över en död hund, som en relation som aldrig riktigt tar slut. I det inre samtalet kan vi hålla så mycket levande och ge oss rätten att prata med vem vi vill.

”Samtal pågår” är en underhållande tankebok med fria tyglar där tillvaron hanteras på ett varsamt och kärleksfullt sätt. Det finns ett visst släktskap med Martin Lönnebos lekfulla författarskap. Allting går att prata med och det finns alltid ett svar att få. Ständigt gör vi små insikter vi borde vara bättre att ta vara på. Det är bra att prata med sig själv eftersom det gör oss mer kloka. Kanske kan ”Samtal pågår” vara en viktig påminnelse om det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!