Italien begär mulla Krekar utlämnad

1 augusti 2019 13:05

Norska justitiedepartementet har tagit emot en begäran om utlämning av islamisten mulla Krekar, som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad.

Den av FN terrorlistade Krekar greps i mitten av juli och sitter nu häktad. Gripandet gjordes sedan det gått ut en internationell efterlysning av Krekar, som en italiensk domstol nyligen dömde till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Han har bland annat pekats ut som ledare för den kurdiska fundamentalistgruppen Rawti Shax, med kopplingar till IS.

Fallet mulla Krekar är något av en följetong i det norska rättsväsendet. Han har länge betraktats som en säkerhetsrisk, bland annat efter att ha hotat statsminister Erna Solberg, men norska myndigheter har alltsedan det första försöket 2003 misslyckats med att få ut honom ur landet. Under rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik kallades Krekar något oväntat som vittne av försvaret.

Najmuddin Faraj Ahmad kom till Norge som kvotflykting 1991.

Fakta: Mulla Krekar

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentligen heter, är kurd från norra Irak. Han kom till Norge som kvotflykting 1991. Hans hustru och fyra barn är norska medborgare.

1991–2002 ledde han den islamistiska upprorsrörelsen Ansar al-Islam.

Han utvisades från Norge 2003 med hänvisning till rikets säkerhet. Högsta domstolen bekräftade 2007 att beslutet är giltigt. Men det har inte kunnat verkställas, eftersom han riskerar dödsstraff i Irak.

Står på FN:s terrorlista sedan 2006.

Källa: NTB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-NTB