Iraks premiärminister lovar att avgå

Iraks pressade premiärminister Adil Abd al-Mahdi lovar att kliva ner från sin post – sedan landets högsta religiösa direkt ifrågasatt regeringen. Beskedet kommer efter veckor av protester som skördat över 400 människors liv.

29 november 2019 13:45

"Jag avser att lämna in en formell avskedsansökan till det högaktade parlamentet", skriver Adil Abd al-Mahdi i ett uttalande. Han preciserar dock inte när han kommer att avgå.

Beskedet möttes av firande på Tahrirtorget i huvudstaden Bagdad, som varit en samlingspunkt för de omfattande protester som pågått i snart två månader.

Unga demonstranter släppte stenar de haft i händerna i förberedelse för sammandrabbningar med kravallpolis och började i stället dansa av glädje, rapporterar AFP:s utsända fotograf.

Detta är vår första seger, och vi hoppas på många fler, ropade en demonstrant lyckligt medan musik dundrade från de motordrivna trehjulingar som vanligtvis använts för att transportera bort sårade.
Det är också en seger för alla fallna martyrer.

Satte stenen i rullning

Ett av demonstranternas huvudkrav har varit att regeringen avgår i sin helhet.

Landets högste shiamuslimske ledare, storayatollan Ali al-Sistani, har tidigare uppmanat myndigheterna till återhållsamhet i hanteringen av protesterna, och rått landets politiker att genomföra ordentliga reformer.

På fredagen, några timmar före premiärministerns besked, gick han steget längre. I sin fredagsbön uppmanade han parlamentet att ompröva sitt stöd för den nuvarande regeringen. Kort efter utspelet kallade ledamoten och den tidigare premiärministern Haider al-Abadi till ett extrainsatt parlamentssammanträde i helgen i syfte att utfärda en misstroendeförklaring mot landets ledning och bilda en ny "oberoende" regering.

Även det inflytelserika paramilitära nätverket Folkets mobiliseringsstyrkor, som har stöttat regeringen, tycks nu ha bytt fot. Dess politiska representation i parlamentet, Fatah, manar till "nödvändiga förändringar" utifrån landets intressen.

Blodiga dagar

Scenförändringen äger rum efter torsdagens oroligheter då 44 demonstranter dödades och närmare 1 000 skadades i Bagdad och på andra platser i södra Irak. Oroligheterna fortsatte under fredagen då två demonstranter sköts ihjäl i staden al-Nasiriyya och ytterligare en dödades i staden Najaf.

Storayatollans predikan inleddes med en bön för de demonstranter som dödats, varefter han alltså vände sig direkt till parlamentet i stället för till regeringen eller landets politiska partier – vilket i sig tolkas som att den religiöse ledaren inte längre ser regeringen som legitim.

Ali al-Sistani uttalar sig sällan om politik, förutom just när det är kris. Han har ett stort inflytande på opinionen i landet.

Korruption och misskötsel

Protesterna, som pågått sedan den 1 oktober, har bland annat riktat sig mot arbetslöshet, korruption och en dålig skött offentlig sektor.

Trots Iraks stora oljefyndigheter lever en femtedel av landets invånare i fattigdom och ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast vid 25 procent, enligt Världsbankens siffror.

Demonstranterna har också riktat udden mot grannlandet Iran, som anklagas för att utöva ett stort politiskt, ekonomiskt och militärt inflytande i landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters