"Valdebatten 2010 var sorgligt idéfattig och handlade mest om maktfrågor". Så sa Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson som en analys av valrörelsen 2010. Han sa det i samband med att han tillträdde som partisekreterare och efter att han själv varit kampanjledare för partiet under valet 2010. Men efter 2010 har något hänt. Ideologierna är på frammarsch, menar han, och tror att valet i år kommer handla mycket mer om ideologi. Han lägger till att han hoppas det.

– Det kommer att handla om integration. Om invandring är ett problem eller en möjlighet. Vi ser den som en möjlighet. Sverigedemokraterna drömmer om något som en gång var. Valet kommer också handla om hur vi löser välfärden. Regeringen vill begränsa. Vi vill låta de privata företagen verka. Kvalitet måste avgöra, säger han.

Att politiken återigen blivit mer ideologisk är delvis ett resultat av den fria rörligheten och globaliseringen som på flera sätt skapat en annan värld, tror han. Han ser den ökande nationalismen i Europa som ett resultat av en försvagad socialdemokrati. Att Sverigedemokraterna har en plats i Sveriges riksdag beror delvis på att Socialdemokraterna inte längre fångar upp oroliga väljare ur arbetarklassen, menar han.

Artikelbild

| Radarpar. "Ingen kan tvivla på att Annie Lööf menar det hon säger", säger Michael Arthursson.

– Så ser det ut i Europa och i Sverige. Vissa grupper uppfattar sig som förlorare i ett fritt och rörligt Europa. Här har Sverigedemokraterna fångat upp en rädsla som uppenbarligen finns bland befolkningen. Vi ser att segregation och integration är problem. Men vi tror inte på stängda gränser. Jimmie Åkesson sa nyligen att Centerpartiet är Sverigedemokraternas huvudmotståndare. Det är jag stolt över, säger Michael Arthursson.

Att Michael Arthursson skulle bli centerpartist var inget som kom hemifrån. Han har ingen aktiv i partiet i sin släkt. Men något som var viktigt när han formade sin politiska åskådning var att hans mamma flyttade från Halland till Stockholm för att utbilda sig. Han återkommer till det flera gånger i intervjun. Människor skapar sina möjligheter och det finns en plikt att ta tillvara på sitt liv.

– Mamma skapade sitt eget liv. Det blev viktigt när jag drog mina egna slutsatser. Liberalismens grundtes att det måste finnas likvärdiga möjligheter för alla att styra över sina liv. Jämlikheten. Det här är viktigare i dag än på länge. Det visar #metoo-kampanjen, säger han.

Vilken är statens och den enskildes roll i samhällsbygget?

Artikelbild

| Inspiration. Tage Danielsson (till höger) är och var en inspiration för Michael Arthursson.

– Statens roll är att skapa gemensamma ramar. Den ska också se till att människors frihet inte går ut över andras frihet. Den ska också se till att det finns en rättvis fördelning i samhället. Den enskildes roll är att forma sitt liv och ta ansvar så gott det går. Den enskilde har också en plikt att delta i det demokratiska samhällsbygget.

Är det en plikt att rösta?

Artikelbild

| På frammarsch. Centerpartiet har haft bra opinionssiffror. Michael Arthursson tror att det beror på att partiet är tydligt ideologiskt.

– Det är viktigt att rösta. Men viktigast är att vara en del av samhället. Att ta sitt ansvar, säger Michael Arthursson.

Ett tag verkade alla partier slåss om en mittenfåra. Nu är det större skillnader som kommer fram om partierna. Centerpartiet har markerat mot Moderaterna och deras syn på invandringspolitiken. Michael Arthursson beskrev den som att "den skapar syndabockar". Men partiets huvudmotståndare i valet är ändå Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger han. Michael Arthursson svarar inte direkt på om det är en polarisering vi står inför. Men han ser positivt på att politik inte bara handlar om sakfrågor, och makt.

Artikelbild

| Integration. Michael Arthursson tror att integrationsfrågorna kommer att bli viktiga i årets valrörelse.

– Jag tror att mycket av vår framgång handlar om att vi är extremt tydliga med vad vi tycker. Jag tror ingen tvivlar på att Annie Lööf är allvarlig när hon talar för öppenhet och när hon talar för valfrihet. Vi tror inte på tillbakablickande och vi tror inte på stängda gränser. Vi står upp för våra värderingar och det har visat sig i att en tiondel av våra medlemmar har blivit medlemmar under 2017, säger han.

På frågan om han kan se något bra med andra ideologier än den han själv funnit, liberalismen, kan han svara ganska snabbt på socialism och konservatism.

– Jag tycker om grundtanken att alla är lika värda som finns inom socialismen. Konservatismens tankar om att allt inte behöver kastas för att det är gammalt har sina poänger. Jag har svårare att se bra saker med nationalism. Men känner man sig trygg med sin identitet behöver inte nationalism vara fel, säger Michael Arthursson.