Internet sakta på väg tillbaka i Iran

21 november 2019 17:04

Tillgången till internet i ett antal delar av Iran har återupprättats efter att uppkopplingen legat nere i flera dagar, enligt iranska medier.

Bland annat kunde invånare i delar av huvudstaden Teheran åter surfa på nätet. Organisationen NetBlocks, som kartlägger avbrott i internetuppkopplingen, påpekar dock att det endast rör sig om 10 procent av Iran som fått tillbaka uppkopplingen.

Regeringen kapade internettillgången i samband med att protester mot regeringens beslut att höja bensinpriserna med minst 50 procent tilltog. Utan uppkoppling förlorade demonstranterna en viktig kommunikationsväg och källa till information.

Att demonstranterna delvis varit avskurna från omvärlden har inte hindrat protesterna från att växa. Minst 106 demonstranter har dött i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor, enligt Amnesty International, uppgifter som Iran beskriver som rena spekulationer.

Flera människor har fått sätta livet till medger iranska myndigheter, däribland personer ur landets säkerhetsstyrkor. Däremot anges inget exakt antal och ansvaret för dödsfallen läggs på "utländska fiender".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters