Inget åtal mot Wallström

Förundersökningen om misstänkt muta rörande utrikesminister Margot Wallströms bostad läggs ner, uppger åklagaren för TT.

24 maj 2016 09:12

I en skriftlig kommentar till TT säger Margot Wallström: "Jag har tagit emot beskedet om att förundersökningen lagts ner. Det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete".

Sammanfattningsvis har jag inte kunnat finna att det föreligger ett så kallat tjänstesamband, det vill säga en förmån i form av ett hyreskontrakt som har lämnats med anledning av statsrådets uppdrag, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption.

Det är uppenbart att Wallström har mottagit en förmån, anser Johansson, men det kan alltså inte bevisas att hon har fått den just i egenskap av minister.

Vi har hållit ett 25-tal förhör och gått igenom dokumentation, säger han.

Wallström har inte förhörts.

Att hon inte förhördes beror på att det inte var nödvändigt, enligt åklagaren.

Det är så ganska ofta i förundersökningar att man håller förhör med ett antal personer och de man från början kanske tänkt sig att hålla förhör med blir inte nödvändigt beroende på vilka uppgifter man får fram.

Wallströms försvarsadvokat Tomas Nilsson anser inte heller att den lägenhet Wallström fått hyra av Kommunal kan betraktas som en muta.

För mig är det här ett väntat beslut. För min del gjorde jag bedömningen att brott inte förelåg, säger han till TT.

Kommunals förre kassör Anders Bergström var tidigare misstänkt för givande av muta, men de misstankarna är nu avskrivna. Ingen är längre misstänkt för något brott i sammanhanget, enligt Alf Johansson. Han vill inte gå in på om någon mer varit misstänkt i utredningen.

Den 15 januari berättade Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt föreningen Institutet mot mutor skulle bostaden kunna vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT