Ingen immunitet för Netanyahu – åtalad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gett upp försöket att få skydd mot att ställas inför rätta för korruptionsbrott. Riksåklagaren reagerade genom att omedelbart väcka åtal.

28 januari 2020 09:07

Netanyahu är misstänkt för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

I början av januari lämnade han in en begäran om att få parlamentarisk immunitet för att skyddas mot åtal i de tre olika fallen. Under tisdagen var det tänkt att knesset skulle rösta om bildandet av den särskilda kommitté som sedan skulle ta ställning till premiärministerns begäran.

Netanyahus allierade saknar dock majoritet i parlamentet och hans begäran skulle med största sannolikhet avslås.

"Smutsigt spel"

Processen skulle ha blivit en "cirkus", klagar premiärministern, och säger att han inte vill ta del i detta "smutsiga spel".

"Jag kommer inte att låta mina politiska motståndare utnyttja denna fråga", skriver Netanyahu på sin Facebooksida om beslutet att dra tillbaka sin begäran.

"I stället för att inse stundens allvar, och resa sig över politiska överväganden, fortsätter de (oppositionen) att bedriva billigt röstfiske, och skadar ett avgörande ögonblick i vårt lands historia", tillägger premiärministern, syftande på presentationen av USA:s president Donald Trumps plan för fred mellan Israel och Palestina.

Netanyahu befinner sig i Washington i samband med offentliggörandet av planen, som redan avfärdats av palestinierna.

"Kan inte styra"

Och Israels riksåklagare Avichai Mandelblit spillde ingen tid efter premiärministerns besked. Efter bara någon timme väcktes åtal i Jerusalem, rapporterar israeliska medier.

Rättsprocessen seglar därmed upp som en stor fråga mitt i valrörelsen inför nyvalet den 2 mars.

"Israelerna står inför ett tydligt val", skriver Netanyahus huvudkonkurrent om makten, Benny Gantz, i ett uttalande under tisdagen enligt tidningen Haaretz. "Det går inte att styra ett land och på samma gång hantera tre allvarliga rättsfall".

Nyvalet utlystes sedan varken Netanyahu eller Gantz lyckades bilda regering efter valet i september 2019.

Fakta: Anklagelserna mot Benjamin Netanyahu

Israels riksåklagare Avichai Mandelblit anklagar premiärminister Benjamin Netanyahu för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Anklagelserna grundas i tre olika utredningar, som benämns som fall 1 000, 2 000 och 4 000.

Fall 1 000 rör anklagelser om att Netanyahu och hans hustru Sara har tagit emot gåvor, värda motsvarande 2,5 miljoner kronor, från den kände Hollywoodproducenten Arnon Milchan och affärsmannen James Packer. Det handlar bland annat om champagne, cigarrer och smycken. I gengäld ska dessa ha fått politiska tjänster, bland annat ska Milchan, som är israelisk medborgare, ha fått hjälp med skatteförmåner. De formella anklagelserna är bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning av premiärministern ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftning med syfte att bromsa en rivaliserande dagstidning. I det fallet står Netanyahu anklagad för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 4 000 anses som det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomföretag Bezeq i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt som kontrolleras av bolagets tidigare ordförande Shaul Elovitch. I det fallet anklagas premiärministern för bestickning, utöver bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Källa: AFP, Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!