Ilska över nordkoreansk raket

FN:s säkerhetsråd blixtinkallas efter att Nordkorea skjutit upp en misstänkt långdistansrobot. FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer handling och i Sydkorea lät reaktionerna inte vänta på sig.

"En oförlåtlig provokation" som kräver åtgärder, anser landet.

7 februari 2016 08:08

I en extrasändning i statlig tv hyllade en kvinnlig presentatör att Nordkorea, på order av ledaren Kim Jong-Un, "framgångsrikt placerat vår observationssatellit... i omloppsbana".

Enligt den slutna diktaturen rör det sig nämligen inte om en långdistansrobot, utan en satellit som ska användas för vetenskapliga ändamål. Men uppläsaren kallade det samtidigt för en "epokgörande händelse" som kommer att stärka landets militära kapacitet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppskjutningen sker en månad efter att Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest.

Nordkorea räknar sannolikt med att en uppskjutning så nära in på kärnvapentestet bara gradvid kommer att påverka FN-sanktionerna som kan komma på grund av testet, säger Alison Evans på säkerhetsforskningsinstitutet IHS Jane's till AFP.

Krismöte i FN

På uppmaning av Japan, USA och Sydkorea har FN:s säkerhetsråd redan i dag kallats till ett extra krismöte i New York.

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer avfyrningen och kallar den "helt oacceptabel" och Sydkoreas president Park Geun-Hye säger att uppskjutningen är "en oförlåtlig provokation".

Ett par timmar senare meddelade försvarsdepartementet i Seoul att man nu inleder formella samtal med USA om att sätta in robotförsvarssystemet THAAD, rapporterar AFP, något som Kina motsatt sig kraftigt.

USA säger att raketen i sig inte utgör något direkt hot mot landet, men att man sa fortsätta med sitt militära stöd till Japan och Sydkorea. Utrikesminister John Kerry uppger enligt Reuters att landet arbetar för att säkerhetsrådet ska vidta "betydande åtgärder" och ställa Nordkorea "till svars".

Kina - som sedan lång tid är den slutna diktaturens viktigaste allierade och handelspartner - "beklagar" uppskjutningen, men uppmanar alla parter att "hålla sig lugna" och föra samtal om läget, skriver Reuters.

Förvarnade

Innan avfyrningen ägde rum, i natt svensk tid, hade Nordkorea aviserat att landet planerade att skjuta upp en raket som bär en observationssatellit. En rad länder protesterade och sade att de betraktar det som en provskjutning av en långdistansrobot i strid med FN-resolutioner.

Nordkoreas avfyrning skedde i sydlig riktning, som planerat, och objektet passerade över de japanska Okinawaöarna. Japan vidtog inga åtgärder för att skjuta ner raketen, rapporterar japanska public service-bolaget NHK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!