– Vi har mer kontakt med varandra nu än någonsin tidigare via olika chattar eller mejl, men samtidigt känner sig allt fler ensamma och mer deprimerade. Det är dags för en motreaktion och att vi börjar träffas mer med teknikens hjälp. Grundtanken med appen är den ska underlätta fysiska möten och kontakter i verkligheten. Och att vi ska bli mindre ensamma på riktigt, säger Oscar Rundqvist.

Den nya appen Zpotdrop ska visa sina användare vilka vänner som finns i närheten – och som vill träffas.

Hur skiljer sig den tjänsten från den incheckningsfunktion som redan finns i mobilen?

Artikelbild

| För Linköpingsbon Oscar Rundqvist är viktigt att tekniken används för att hjälpa männsikor.

– Vi är ett nytt nischat socialt nätverk som jag hoppas ska anslutas till uppsättningen av sociala appar vi använder dagligen. Rent konkret har Zpotdrop några funktioner som är unika, som en skanningstjänst. Om du exempelvis vill gå ut på stan och träffa någon så kan du skanna av området runt dig för att skicka ut förfrågningar till vänner i närheten om de vill dela sin plats till dig. Snart har du en karta med vänner som du kanske kan möta upp för en fika.

Nappade över en fika

Oscar Rundqvists bolag Zpotdrop har åtta anställda och huvudkontoret ligger i Stockholm. Bolaget backas upp av svenske Christopher BrinkebornBeselins riskkapitalbolag Endurance Capital. Christopher BrinkebornBeselins är känd som grundaren av Sydostasiens Amazon, det vill säga Sydostasiens största e-handelssajt Lazada.

Hur kom det sig att han investerar i ditt bolag?

– Jag gjorde min praktik på hans riskkapitalbolag i Ho Chi Min-staden i Vietnam i somras. Spontant, över en fika, berättade jag för Christopher om mina tankar kring den nya appen. Han gillade det och sa att han själv också hade liknande funderingar.

Så gott som alla nätter på sina sista praktikveckor arbetade Oscar Rundqvist med att utveckla appen. I höstas kom hans bolag även med i riskkapitalbolaget Springfields acceleratorprogram vilket innebar att bolaget fick en investering på 500 000 kronor.

It-profiler

positiva

Under två månader har appen använts av ett antal it-profiler som gillade den. Därför tror Oscar Rundqvist att lanseringen kommer att gå bra. Men det här ser han bara som en början.

– Efter lanseringen i Sverige kommer vi snabbt att göra det i Asien via Vietnam. Vi tror på den marknaden och kan få draghjälp av Christopher BrinkebornBeselins kontaktnät där, säger han.

Oscar Rundqvist gick på Åtvidabergs fotbollsgymnasium och spelade professionell fotboll i BK Kenty under den tiden. Redan på den tiden grundade han Sveriges då största liverapporteringssida Livekollen.se, med cirka 25 skribenter, samt Airvertise, som sålde reklamexponering på radiostyrda zeppelinare på evenemang.