I Sverige har vi druckit brännvin sedan slutet av 1400-talet. Förr ansågs det, och framför allt det kryddade brännvinet, vara bra för aptiten, matsmältningen och för att förebygga och bota diverse åkommor.

De klassiska akvavitkryddorna som kummin, anis och fänkål uppskattades mycket för olika typer av magbesvär. Något man ofta råkade ut för om man åt lite mer och fetare mat än i vanliga fall, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseet i Stockholm.

Många lägger in snapsflaskan i frysen innan serveringen så att den ska vara iskall, men det är inte det bästa, anser Eva Lenneman.

Artikelbild

| Nadja Karlsson är dryckesexpert på Spritmuseum och på Systembolaget.

De flesta snapsar vinner på att inte serveras för kalla, utan bara lätt kylda. Eller till och med rumstempererade så att smaken och kryddningen kommer fram.

Bra avslut

När man talar om snaps handlar det om aromer, till skillnad från vinets grundsmaker, berättar Nadja Karlsson, dryckesexpert på Spritmuseum och Systembolaget.

Kryddningen ger en vägledning till vad snapsen kan tänkas passa till.

Artikelbild

| Eva Lenneman är intendent på Spritmuseet i Stockholm.

En snaps med dillarom passar bra till fisk och skaldjur. Pors ger ofta en lite mörkare snaps, även kryddningar med johannesört kan dra åt det hållet och passar bättre till kött, säger hon.

Vissa snapsar är mer lämpade som starters, medan andra passar bättre till att bättre avsluta en måltid.

Artikelbild
Beska droppar är bra för att runda av en middag, medan en snaps med exempelvis fläder kan vara en bra start, då den känns lite lättare, säger Nadja Karlsson.

Vill man prova sig fram i brännvinets värld och upptäcka nya kryddningar kan en box med små snapsflaskor i olika smaker vara ett alternativ. Det är också en fin gå bort-present. Systembolagets snapsboxar innehåller mellan fem och tio flaskor.