Grov beläggning riskerar punktering

Ett lager grovt grus ligger i öppen dager på vägen mellan Ukna och Åtvidaberg i väntan på beläggning. Flera bilister säger sig ha råkat ut för punktering på vägsträckan.

Den grova grusbeläggningen har varit Uknadalens bilisters verklighet sedan slutet av augusti i år.

Den grova grusbeläggningen har varit Uknadalens bilisters verklighet sedan slutet av augusti i år.

Foto: Nils Gruvebäck

Edsbruk2019-09-14 08:00

Sedan två veckor tillbaka pågår vägarbete på en cirka fem kilometer lång sträcka mellan Ukna och Falerum. När asfalten grävdes bort lades ett lager med grovt grus. Ellinore Hermansson bor i Åtvidaberg och arbetar i Ukna.

– Det är ett väldigt vasst grus. Jag har fått två punkteringar. Mina däck är nya och av bra kvalitet. Min mamma har också fått punktering och hon har hört att flera andra också fått det. Några har till och med varit tvungna att bärga bort sina bilar, säger hon.

Jan-Olof Berg, projektledare på Trafikverket, region syd, säger att gruset är ett grovt makadam som används vid den här typen av vägarbeten.

– Det är inte grövre än vanligt och en vedertagen metod. Men jag har hört att det har hänt att bilister har fått punktering, men det är ovanligt. Innan makadamen sjunkit ner måste man köra försiktigt. Det har inte kommit till min kännedom att något skulle ha hänt på den här vägsträckan. 

Ellinore Hermansson har gjort en anmälan via Trafikverkets hemsida, men har ännu inte fått någon respons. 

– Om det händer något är en anmälan rätt väg att gå. Den behandlas centralt och bedöms från fall till fall, säger Jan-Olof Berg. 

Att köra en alternativ väg skulle för Ellinore Hermansson innebära en fyrdubblad restid till och från jobbet. 

Enligt Jan-Olof Berg ska arbetet med beläggningen ske i början av nästa vecka. Planen var att det skulle kommit i gång under slutet av den här veckan, men på grund av regn blev det en försening. 

Vägarbetet mellan Ukna och Falerum görs för att vägbanan ska få bättre bärighet. 

Vid övergången mellan asfalten och gruset behöver farten anpassas ordentligt.
Vid övergången mellan asfalten och gruset behöver farten anpassas ordentligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!