Gambias president insvuren i grannland

Adama Barrow, segraren i Gambias presidentval, har svurits in i sitt nya ämbete. Men det kunde inte ske i Barrows hemland eftersom företrädaren Yahya Jammeh inte formellt lämnat ifrån sig makten.

19 januari 2017 18:57

Ceremonin ägde rum på torsdagseftermiddagen på Gambias ambassad i Senegals huvudstad Dakar, dit Barrow sökt sin tillflykt sedan några dagar tillbaka.

Jag befaller härmed försvarsmaktens chef och höga officerare att - utan dröjsmål - visa sin lojalitet mot mig som överbefälhavare, sade presidenten strax efteråt i tal som sändes i senegalesisk tv.

Samtidigt kom rapporter om att nigerianska stridsplan flugit över Gambia. Enligt en talesman för flygvapnet, Ayodele Famuyiwa, pågår ännu förhandlingar med Jammeh.

Det verkar som om han överväger att ompröva sin ställning - han kan komma att avsäga sig makten, säger Famuyiwa.

Beslut i FN

FN:s säkerhetsråd kommer under kvällen att rösta om en resolution till stöd för att maktskiftetet, men den innehåller ingen sanktion för att använda vapenmakt.

Den excentriske Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, förlorade valet i december. Till en början erkände han sig besegrad av oppositionsledaren Barrow, men sedan ändrade han sig och krävde att högsta domstolen skulle kopplas in.

Jammehs ovilja att lämna ifrån sig makten i det västafrikanska landet har fått den regionala samarbetsorganisationen Ecowas att hota med militärt ingripande. En given utgångspunkt skulle vara Senegal, som bortsett från en liten kustremsa i väster omringar Gambia.

Vid den gambiska gränsen står senegalesiska styrkor redo att gå in. Även Nigeria har skickat soldater och stridsflyg till regionen. Ghanas president har också sagt att landet kommer att bistå med soldater.

Gambias militärchef Ousman Badjie tänker dock inte beordra sina soldater att strida mot andra afrikanska länder. Badjie har tidigare uttalat stöd för Barrow, för att sedan ändra sig och stötta Jammeh i stället.

Vi blandar oss inte i. Det här är en politisk strid. Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid, säger han.

Wallström: Arbetar intensivt

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia. I onsdags var frågan åter uppe på bordet.

"Efter mötet kunde Sverige i rollen som ordförande bidra till att öka trycket på president Jammeh genom att i ett uttalande upprepa krav på att respektera valresultatet och överlåta makten i enlighet med konstitutionen. Säkerhetsrådet följer situationen nära för att på bästa sätt kunna bidra till en lösning", säger Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters