Enligt den israeliska armén samlades omkring 40 000 demonstranter vid gränsen och många uppges ha kastat explosiva föremål och stenar samt bränt bildäck.

Minst fyra palestinier, tre av dem 17-åriga pojkar, har dödats, enligt det palestinska hälsodepartementet i Gaza. Över 300 rapporteras ha skadats, flera av dem efter att ha blivit träffade av kulor.

Protesten markerar att det är ett år sedan som stora manifestationer inleddes vid gränsen, i sin tur med anledning av årsdagen av att sex palestinier fick sätta livet till under demonstrationer mot markockupationerna 1976.

Den eskalerade konflikten har blivit blodig och över 200 personer har dödats sedan mars förra året.

Egypten har inför årsdagen försökt medla mellan islamiströrelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, och Israel i syfte att undvika våldsamheter mellan parterna – något som lett till en tids lugn. Men uppmaningar till demonstranterna på lördagen om att hålla avstånd till gränsen mot Israel hörsammades inte av alla.

Vi kommer att ta oss mot gränsen även om vi dör, säger palestiniern Jusif Ziyada.

En talesperson för israeliska armén säger till tidningen Haaretz att demonstrationen ändå var anmärkningsvärt återhållsam.