Friskolan stoppar könsuppdelade bussar

Lågstadielever på en muslimsk friskola i Stockholm delas upp efter kön när de åker skolbuss, rapporterar TV4:s Kalla fakta.

Jag tycker att det är avskyvärt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Skolans rektor säger att man nu stoppar de könsuppdelade turerna.

4 april 2017 18:06

Kalla Fakta rapporterar att man vid flera olika tillfällen dokumenterat att flickorna hänvisas till dörren längst bak, medan pojkarna går in genom den främre dörren. Barnen är i åldrarna sex till tio år och går i den muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby i västra Stockholm. De bussas från hemmen i Tensta och Rinkeby.

Reaktionerna är starka.

Här åker vi buss tillsammans oavsett om man är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har mer att ta tag i när det gäller segregation, säger Stefan Löfven.

Fridolin: Skärpt lagstiftning

Liberalernas partiledare och förre utbildningsministern Jan Björklund:

Om detta på något sätt är sanktionerat av skolan, då menar jag att en sådan skola ska stängas, säger han.

Nuvarande utbildningsministern, Gustav Fridolin (MP), meddelar att lagen vad gäller konfessionella friskolor nu ska skärpas.

Jag har redan gett Skolverket i uppdrag att skärpa läroplanen för att se till att det inte sker en uppdelning mellan pojkar och flickor slentrianmässigt. Sedan tänker jag ta fram ett nytt regelverk för att skärpa kontrollen av konfessionella friskolor ytterligare.

"Åtgärdat redan i dag"

Under en presskonferens på tisdagseftermiddagen sade skolans rektor, Hussein Ibrahim, att skolledningen inte har känt till könsuppdelningen.

Det är olyckligt att det skett. Vi vill inte att det ska vara så, det är en nyhet för oss, trots att vi sitter i skolledningen. Där tackar vi media för att de lyfter upp det här.
Efter det har vi suttit i krismöte och åtgärdat detta redan i dag. Det som skett är inget som vi i skolledningen uppmanat att våra anställda ska göra, säger han och bjuder in utbildningsministern till skolan för att se hur verksamheten ser ut.

Skolans biträdande rektor, Roger Lindquist, sade att fritidsledare delat upp barnen eftersom pojkar varit stökiga.

Vi har konfronterat fritidsledarna och frågat hur det kunnat bli den typen av busskultur. Det man svarat är att vissa elever varit väldigt rörliga på bussen och att man bett dem att sitta längst fram med en bussvärd. Sedan har det varit många pojkar som varit rörliga, vilket gjort att det blivit uppdelat.

Ingen muslimsk värdegrund

80 procent av personalen som arbetar på Al-Azharskolan i Vällingby är icke-muslimer, enligt Lundquist.

Det är viktigt att poängtera att personalen inte drivs av religionen utan brinner för att jobba med kultur- och integrationsfrågor. Viktigt är också att skolan inte vilar på en muslimsk värdegrund utan en demokratisk, säger han till TT.

Misstag eller inte. Skolinspektionen kommer de närmaste veckorna att göra en sedan tidigare planerad tillsyn av Al-Azharskolan.

Stockholms stads skolborgarråd Olle Burell (S) säger till TV4 att han kräver att staten stänger skolor som "sorterar barn".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT