Framgångssagan Fingerprint kollapsar

Fingerprint Cards varnar för ett kraftigt försämrat resultat och slopar utdelningen. Aktien rasar ihop som ett korthus.

Den hajpade framgångssagan kan vara över, anar bedömare.

21 mars 2017 10:42

Biometribolaget Fingerprint Cards, som i huvudsak sysslar med fingeravtrycksläsare till mobiltelefoner, har de senaste åren haft en sagolik utveckling. Försäljningen har rusat och den allt populärare aktien med många småsparare likaså. Men bolaget har också kantats av insiderskandaler där bland annat förre vd och huvudägaren Johan Carlström står åtalad.

Nu verkar baksmällan från festen göra sig påmind. Företagsledningen drar tillbaka den utlovade aktieutdelningen och sänker samtidigt utsikterna för försäljning och vinst. Aktien fullkomligen kollapsade på börsen med ett ras på omkring 30-40 procent, vilket innebär att cirka fem miljarder kronor av bolagets värde försvunnit.

Det här är inte bara en vinstvarning, det är mer en vinstkollaps, det ser ut som hela vinsten försvinner, en riktigt kraftig varning, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

Trög marknad

I botten anar han en allt hårdare konkurrens på en marknad som går trögt.

Pajen blir mindre och Fingerprint får tyvärr en mindre bit av den, säger Bornold.

Han konstaterar att bolagsledningen inte längre vill eller vågar ge en prognos för helåret längre trots att en fjärdedel av året snart är till ända.

Jag tror faktiskt inte att de har en aning, det är högst oroväckande, säger han.

För 2017 gav företagsledningen tidigare en prognos att intäkterna skulle uppgå till mellan 7,5 till 9,5 miljarder kronor medan rörelsemarginalen förväntades överstiga 35 procent. Men nu avstår ledningen alltså från att göra några utfästelser för framtiden.

Ingen utdelning

"Då de kortsiktiga utmaningarna förväntas fortgå under andra kvartalet kan Fingerprint Cards AB inte bekräfta bolagets kommunicerade prognos för intäkter och lönsamhet för helåret 2017", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Styrelsen överraskade också med att dra tillbaka sitt förslag om en utdelning på 2:00 kronor per aktie. Utdelningen var den första som Fingerprint föreslagit till ägarna.

Inför årsstämman har batterifabriksentreprenören Peter Carlsson och Katarina Bonde nekat till omval i styrelsen. Jan Wäreby föreslås bli omvald till styrelseordförande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT