Den internationella materialforskningsanläggningen ESS är under uppförande strax norr om Lund och är ett av Europas största infrastrukturprojekt för forskning. Dit kommer säkerhetsrådets medlemmar fredagen den 20 april. Det svenska utrikesdepartementet beskriver besöket som "en möjlighet att utforska samspelet mellan teknologisk utveckling och globala utmaningar och hur forskning och innovation kan användas för att möta dagens problem och kriser".

Lördagen den 21 april inleds sedan ett årligt informellt arbetsmöte mellan säkerhetsrådet och FN:s generalsekreterare António Guterres på Backåkra i sydöstra Skåne. Där kommer även statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström att medverka. Temat för arbetsmötet är hur FN:s fredsbevarande insatser kan stärkas och effektiviseras och hur samverkan kan öka med regionala organisationer.

Mötet forstätter på söndagen och när det är avslutat kommer generalsekreterare Guterres att åka vidare för att hålla en Dag Hammarskjöld-föreläsning på Uppsala slott. Han kommer även att delta i en kransläggningsceremoni vid Hammarskjölds grav och träffa kronprinsessan Victoria.

Under måndagen den 23 april tas António Guterres emot av Stefan Löfven i Stockholm.