FN-utredning: Svåra övergrepp vid Irakprotest

23 oktober 2019 13:42

Irakiska myndigheter begick allvarliga människorättsövergrepp när de försökte slå ner en våg av protester mot landets regering tidigare i oktober, enligt en rapport från FN:s hjälporgan i Irak (Unami).

Rapporten anser det bevisat att säkerhetsstyrkorna använde onödigt våld mot demonstranter och omotiverade massgripanden. Unami noterar även att det finns uppgifter om att myndigheterna nekat skadade demonstranter läkarvård.

"Antalet döda och omfattningen och allvarlighetsgraden på skadorna som åsamkats demonstranter tyder på att de irakiska säkerhetsstyrkorna använt övervåld mot demonstranter i Bagdad och på andra platser i Irak", skriver Unami i rapporten, som bygger på intervjuer med bland annat människorättsorganisationer, journalister, demonstranter och anhöriga.

Protesterna bröt ut den 1 oktober och riktades mot landets höga arbetslöshet, bristfällig offentlig service och korruption.

Totalt dödades 149 civila i samband med säkerhetsstyrkornas ingripanden, enligt en tidigare rapport från en kommitté knuten till den irakiska regeringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters