Samtal försenas om krisen i Ecuador

Ecuadors president Lenín Moreno säger att han kommer att se över slopandet av bränslesubventioner, som har lett till häftiga demonstrationer i landet.

Samtal mellan demonstrationsledare och regeringen har försenats på grund av "operativa problem" enligt FN, medan militären delvis häver utegångsförbud i huvudstaden Quito.

13 oktober 2019 00:09

Beslutet att slopa bränslesubventionerna som har funnits i Ecuador i 40 år fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att gå ut på gatorna i protester som bitvis har blivit våldsamma.

Sex personer har dött och nästan 2 100 människor har skadats eller gripits under protesterna.

Moreno ska se över den lagstiftning som innebar att subventionerna slopades för att studera effekterna och försäkra sig om nyttan med lagstiftningen, säger presidenten i ett tv-sänt tal.

Någon indikation på att subventionerna kan införas igen kom däremot inte.

Undantagstillstånd och militärkontroll

Under lördagen försattes Quito under militärkontroll och ett utegångsförbud utlystes. Förbudet hävdes dock delvis på söndagseftermiddagen lokal tid för att åter träda i kraft på kvällen. I de norra delarna av Quito kvarstod dock utegångsförbudet, rapporterar Reuters.

Åtgärderna sattes in efter elva dagar av protester. Demonstrationerna inleddes efter att presidentens åtgärdspaket, som skulle sätta fart på ekonomin och hålla långivare nöjda, hade presenterats.

De väpnade styrkorna uppgav senare att man begränsar människors rörelsefrihet i hela landet. En stor del av Quito är nu lugnt, meddelar Moreno i sitt tal.

Paraplyorganisationen Conaie samlar flera grupper av ursprungsbefolkningen och är en drivande faktor i protesterna. Under lördagen öppnade dess ledare för att hålla direkta samtal med Moreno, men tillägger att militärens ingripande riskerar att få organisationen att backa kring det.

Organisationen skrev på Twitter, före presidentens nya besked, att protesterna kommer att fortsätta i landet.

FN i Ecuador uppgav i sin tur på Twitter att en första omgång samtal mellan regeringen och ursprungsbefolkningsledare skulle hållas i Quito på söndagen. Men FN meddelade sent på söndagen att samtalen försenats på grund av "operativa svårigheter" utan att gå närmare in på detaljer.

Medier attackerades

En tv-station och en tidning har attackerats i Quito under protesterna, uppger respektive bolag.

Tv-kanalen Teleamazonas avbröt sin ordinarie sändning för att visa bilder av sönderslagna rutor, ett utbränt fordon och en omfattande polisnärvaro på platsen.

Under ungefär en halvtimme var vi under attack. De kastade stenar mot oss, tvingade upp dörrar och kastade molotovcocktails, säger tv-ankaret Milton Pérez.

25 personer evakuerades, men ingen kom till skada. Ledare för demonstranterna nekade till inblandning i attacken.

Tidningen El Comercio skriver på Twitter att dess anställda har blivit attackerade av en grupp okända människor, utan att gå in på fler detaljer.

Fakta: Regeringsmakten i Ecuador

Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 – längre än någon annan president.

Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt fick hans stöd att sjunka och 2017 vann Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten.

Moreno har fört en betydligt moderatare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender.

Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Sju av tjugotvå statliga bolag ska säljas.

Morenos reformer har skapat missnöje och lett till protester. Den 3 oktober infördes ett undantagstillstånd på två månader efter protester i landet mot slopade bränslesubventioner.

Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters