Flygmodell i Umeåkrasch stoppas i fler länder

Myndigheter i Australien och Nya Zeeland stoppar tillfälligt alla flygplan av samma modell som kraschade i Umeå för en vecka sedan, där nio personer omkom.

Det är en säkerhetsåtgärd i väntan på utredningen, säger Peter Gibson vid Australiens transportmyndighet CASA.

21 juli 2019 11:53

Från CASA har man även skickat en luftvärdighetsingenjör till Sverige som ska följa haveriutredningen, vilket DN var först att rapportera om.

Från honom kan vi få förstahandsinformation dagligen från Sverige om vad som händer i utredningen. Det är svårt annars i och med tidsskillnaden, säger Peter Gibson till TT.

Totalt gäller stoppet 63 flygplan i Australien enligt CASA, och i Nya Zeeland stoppas 21 flygplan av den aktuella modellen Gipps Aero GA8 Airvan, skriver New Zealand Herald.

Stoppas i 15 dagar

Stoppet i Australien gäller fram till den 3 augusti.

Förhoppningsvis har vi fått mer information från utredningen då, säger Gibson.
Framgår det då att orsaken till flygolyckan inte har med ett strukturellt problem med flygplanet att göra kan vi sluta oroa oss för det. Annars måste vi titta på vad som behöver göras för att förhindra någonting liknande från att ske igen.

Strax efter olyckan den 14 juli stoppade Svenska fallskärmsförbundet (SFF) tillfälligt alla flygningar med modellen, som fanns registrerade hos två andra fallskärmsklubbar i Sverige. I fredags stoppade den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa samma flygplansmodell – som tillverkas i Australien – från att flyga inom EU med hänvisning till att orsaken till olyckan inte är fastställd.

Planet var luftvärdigt

Förra året varnade australiska myndigheter om ett tillverkningsfel på vissa plan av samma modell som olycksplanet, och uppmanade om kontroller av de stag som sitter under vingarna på vissa plan. Den varningen hade nått Transportstyrelsen, som kontrollerar att luftvärdighetsorganisationerna uppfyller kraven för att ett plan ska vara luftvärdigt.

Strax före söndagens krasch hade olyckplanet genomgått kontroller och ansågs vara luftvärdigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marc Skogelin/TT