Eldsvådan utreds av polisen som grov mordbrand. Två tonåriga flickor greps misstänkta för att ha anlagt branden men släpptes senare på måndagen.

De båda tonårsflickorna som misstänks för att ha anlagt branden på Gottsundaskolan är formellt släppta av polisen men är fortsatt misstänkta. I och med att de båda är under 15 år får de inte vara fortsatt frihetsberövade, säger kammaråklagare Arash Zavosh till SVT Nyheter Uppsala.

Stefan Siesing, yttre befäl vid polisen, uppger för P4 Uppland att de två misstänkta flickorna inte är elever på skolan.

Artikelbild

| Fem stationer bekämpade elden under morgonen.

Det har jag från personal på skolan och socialen, säger han.

Isolerad händelse

Polisen skriver på sin hemsida att de ser branden som en isolerad händelse "utan kopplingar till andra händelser, brott eller konflikter".

Branden, som startade vid tretiden under natten mot måndagen, förstörde stora delar av skolan där normalt 450 elever går. Undervisningen ställdes in på måndagen och kommunen arbetar för att hitta en lösning för de elever som nu blivit skollösa.

"Två av tre huskroppar i skolan är totalförstörda och den tredje huskroppen har omfattande rök- och vattenskador", skriver Uppsala kommun på sin hemsida.

Kortare skoldagar

Polisens tekniska undersökning av den nedbrunna skolan dröjer till senare i veckan.

Som jag uppfattat det pågår det visst släckningsarbete fortfarande, säger Pelle Nellberg, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Den närmaste tiden kommer undervisningen att bedrivas på andra platser och skoldagarna kommer att var kortare än vanligt, enligt kommunen. I slutet av veckan ska de finnas mer information om elevernas framtida skollokaler.