Virusutbrottet i Kina fortsätter. Totalt har minst ungefär 4 500 personer smittats. Antalet döda har stigit till 107, uppger kinesiska myndigheter.

Spridningen är snabbare än vad forskarna har räknat med, berättar Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore, för TT.

Det gör det väldigt svårt att begränsa, säger han.
Artikelbild

| Chinas premiärminister Li Kequiang besökte ett sjukhus i Wuhan på måndagen.

Fler fall utomlands

De flesta dödsfallen har skett i provinsen Hubei, och offren är genomgående äldre eller personer som redan tidigare varit sjuka. På måndagen bekräftades att en 50-årig man i Peking dött i smittan – det första dödsfallet att registreras i Kinas huvudstad.

Samtidigt har Tyskland fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Det rör sig om en person i Bayern, som övervakas och får vård på en isolerad avdelning.

I Thailand rapporteras sex nya fall ha upptäckts hos personer som anlänt från Kina vilket innebär att det nu finns totalt 14 bekräftade fall i landet. Den thailändska smittskyddsmyndigheten ska nu börja kontrollera samtliga resenärer från Kina.

Artikelbild

| En vårdanställd i skyddsutrustning på en gata i Wuhan.

Peking har också utfärdat en uppmaning till landets invånare att skjuta upp planerade resor utomlands för att minska risken för ökad spridning i världen. Kinesiska medborgare gjorde närmare 150 miljoner resor utomlands under 2018, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i fjol.

Det viktiga är att de fall som identifierats utanför Kina alla lyckats isoleras, vilket innebär att vi antagligen inte sett spridning från person till person utanför Fastlandskina. Det är något väldigt positivt vi tar med oss. Det betyder att ansträngningarna att identifiera och isolera individer som lämnar Kina varit ganska framgångsrika. Om du ser spridning utanför Kina så blir det mycket större risk för individer i andra länder, säger Andy Pekosz.

Skjuter upp skolstart

Kina har också meddelat att terminsstarten för skolor och universitet kommer att skjutas upp. Elever och studenter är för tillfället på lov över det kinesiska nyåret. Utbildningsdepartementet har inte satt något nytt datum för när terminen ska starta.

Uppgifter från kinesiska forskare säger att viruset kan smitta redan innan det uppstått symptom. Det har Världshälsoorganisationen (WHO) i en färsk rapport dock inte kunnat bekräfta, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Detaljerad epidemiologisk information från fler människor som smittats behövs för att avgöra infektionsperioden för 2019-ncov, framför allt om överföring kan ske från symptomfria individer eller under inkubationstiden", skriver WHO.

Enligt Pekosz kan den frågan vara avgörande för om det går att få stopp på spridningen.

Om det stämmer blir det extremt svårt att begränsa epidemin. Det är en sak att försöka att hitta folk med symptom, och införa karantän och begränsa flygresandet för dem. Men det är en helt annan sak om folk som inte visar symptom också kan sprida viruset.

TT: Vore det förvånande om det stämmer?

Med liknande virus, som sars och mers, är spridningen mycket mer kopplad till att patienten visar symptom. Så det skulle vara en överraskning om det här viruset kunde spridas innan symptom uppstår, säger han.

Arbetar på vaccin

TT: Även säsongsinfluensan smittar många och leder till dödsfall. Vad gör det här utbrottet värre?

Säsongsinfluensa orsakar mycket sjukdom i befolkningen. Men eftersom vi ser den på årlig basis så har alltid en viss del av befolkningen immunitet mot sjukdomen. I den här situationen så är det antagligen så att ingen i världen har någon immunitet. Antalet fall i ett enskilt land kan bli enormt, eftersom vi alla är mottagliga.

Andy Pekosz säger att forskare nu fokuserar på att ta reda på mer om spridningen av viruset. Företag har nu också börjat försöka att ta fram vaccin mot coronaviruset, och se vilka läkemedel som kan bita på det.

Jag förväntar mig att vi går vidare med tester på människor ganska snart. Jag tror också att när det blir lite varmare så blir det svårare för viruset att spridas från person till person.

Andy Pekosz hoppas att det här virusutbrottet innebär ett stopp för den typ av marknader där levande djur finns, som fallet i Wuhan, som antas vara platsen där viruset började spridas.

De innebär gränssnittet som tillåter virus att föras över från djur till människor. Det har hänt så pass många gånger nu att vi måste förstå att det måste få ett stopp, säger han.