Flest smittade i USA – militärsjukvård på väg

Antalet avlidna sedan de insjuknat i covid-19 har passerat 1 100 i USA – som nu också har flest bekräftade fall av smitta i världen, enligt en sammanställning av Johns Hopkins University.

Värst drabbad i landet är delstaten New York – och dit kommer ett stort militärt sjukvårdsfartyg på måndag.

26 mars 2020 04:43

Enligt sammanställningen passerade USA Italien och Kina under torsdagskvällen svensk tid. USA har 82 404 fall, mot 81 782 i Kina och 80 589 i Italien. Antalet döda i USA har stigit till 1 124 personer.

I delstaten New York på ostkusten har nu 385 smittade personer dött sedan ytterligare 100 avlidit under det senaste dygnet, enligt guvernör Andrew Cuomo.

Utrustning saknas

Omkring 37 260 personer har bekräftats smittade i New York och Cuomo lyfter varningsflagg för vad som väntar.

Alla scenarier som är realistiska kommer att överväldiga sjukvårdssystemet, säger han.

Cuomo varnar för att bristen på sjukvårdsutrustning är enorm och att antalet sjukhusplatser behöver utökas till ungefär 140 000 från dagens cirka 53 000.

Stort sjukvårdsfartyg

President Donald Trump sade på torsdagskvällen att ett stort militärt sjukvårdsfartyg ska komma till staden New York på måndag. Det handlar om fartyget The Comfort med omkring 1 000 vårdplatser.

Enligt The New York Post har fartyget, som är en ombyggd oljetanker, också tolv fullt utrustade och moderna operationssalar och en sjukvårdspersonal på uppemot 1 200 personer.

Tanken är att The Comfort ska ta emot andra patienter än de som har smittats med coronaviruset, för att avlasta den övriga sjukvården under coronakrisen.

The Comfort har ett systerfartyg, Mercy, som är stationerat på USA:s västkust. Mercy har beordrats till Los Angeles, för att avlasta sjukhusen där på motsvarande sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters