Barnen ingick i den massvaccinering som för tre år sedan ägde rum i landet och då fler än 800 000 skolbarn vaccinerades mot denguefeber.

Med hjälp av Dengvaxia, tillverkat av det franska läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur, blev landet på så sätt det första att på allvar ta itu med den myggburna smitta som varje år infekterar 390 miljoner människor världen över, varav 25 000 dör.

Tio fall

Artikelbild

| Protester mot läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur och dess vaccin mot denguefeber, Dengvaxia, i Filippinernas huvudstad Manila i december 2017.

Snart uppstod dock misstankar om att vaccinet inte fungerade som det var tänkt. År 2017 avslöjade företaget att vaccinet under vissa förhållanden kan resultera i sjukdom hos personer som aldrig tidigare hade infekterats med viruset. Strax därefter bromsade myndigheterna massvaccineringen för att utreda om vaccinet kunde kopplas till ett antal plötsliga dödsfall bland barn.

Avslöjandet resulterade i panik och en del föräldrar anklagade företaget för att ha försökt döda deras barn. Skandalen anses också ha bidragit till en vaccinoro som i sin tur resulterade i utbrott av mässling med dödsfall som följd.

Det filippinska justitiedepartementet anser nu att sex representanter för läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur bör ställas inför rätta. Departementet avser att anklaga dem för grov vårdslöshet som lett till tio barns död. Därutöver avser departementet att åtala ett icke angivet antal av nuvarande och tidigare anställda vid det filippinska hälsodepartementet.

"Ingen hjälp"

Artikelbild

| År 2017 erkände företaget Sanofi Pasteur att vaccinet Dengvaxia kan resultera i svår sjukdom hos patienter som inte tidigare infekterats av denguefeber.

Styrelsemedlemmar hos Sanofi Pasteur marknadsförde aktivt läkemedlet, trots att de kände till riskerna med vaccinet, trots att de kände till riskerna med användandet av det. Senare, när dödsfall och akutsituationer inträffade, hjälpte de inte offren och deras familjer. Det är ett brott genom underlåtenhet, säger Markk Perete vid justitiedepartementet, enligt Reuters.

Enligt den filippinska regeringen har de aktuella brotten en straffskala på upp till sex år i fängelse.

Beslutet kommer knappt två veckor efter det att den filippinska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten beslutade att permanent förbjuda försäljning, import och distribution av Dengvaxia.

Sanofi Pasteur, däremot, har vid upprepade tillfällen hävdat att vaccinet är säkert. På fredagen kritiserade företaget beslutet.

"Vi motsätter oss starkt de anklagelser som riktas mot Sanofi och vissa av dess anställda och vi kommer att försvara dem kraftfullt", skriver företaget i ett pressmeddelande.