Nytt fiasko kring EU:s toppjobb

EU:s stats- och regeringschefer slet i nästan ett dygn – men kan ändå inte enas om de nya topposterna i unionen.

Nästa försök görs redan på tisdagen efter ett utdraget fiasko i Bryssel.

1 juli 2019 02:02

Arton timmar hann gå mellan inledningen i söndags kväll och det bistra beskedet via Twitter vid lunchtid på måndagen. Inte den här gången kunde EU-ledarna enas.

"Permanente Rådsordföranden Tusk avbryter mötet och återinkallar det till klockan 11 i morgon", skriver Donald Tusks talesman Preben Aamann på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte nöjd.

Jag önskar att vi hade kommit i mål med ett förslag, men det har vi inte gjort. När vi är överens om en kandidat så ska ju den också få majoritet i parlamentet. Så det är ju två majoriteter som ska åstadkommas här och det har vi inte lyckats med, säger statsministern på väg ut efter ett sömnlöst möte.

"Inte snyggt"

Det finns flera anledningar till bakslaget. Att EU:s olika partigrupper ska föra fram så kallade toppkandidater som sedan ska tävla om rollen som kommissionsordförande gillas av EU-parlamentet – men inte av många premiärministrar och presidenter.

Dels är det det här spetskandidatsystemet som flera inte tycker om alls. Sedan finns det flera som inte tycker att kandidaterna räcker till. Vi har försökt med olika varianter och sätta ihop det här paketet eller pusslet med de fyra positionerna. Och det har vi inte fått till. Så enkelt är det, säger Löfven.

Frankrikes president Emmanuel Macron är bister.

Det ser inte snyggt ut vare sig för rådet eller för Europa, konstaterar Macron på väg ut från mötet.

Frans och Kristalina

EU-ledarnas "arbetsförmedlare", permanente rådsordföranden Donald Tusk försökte arbeta fram en paketlösning där nederländske socialdemokraten Frans Timmermans skulle blir kommissionsbas, tyske kristdemokraten Manfred Weber parlamentets talman och bulgariska världsbankschefen Kristalina Georgieva skulle få ta över Tusks jobb som rådsordförande.

Georgievas namn – eller snarare uppdrag – har dock väckt frågetecken, eftersom hon inte har någon egen erfarenhet som stats- eller regeringschef, vilket anses vara ett krav för att leda just stats- och regeringschefernas arbete.

Sedan Tusks paketlösning inte fått tillräckligt med stöd har också Georgievas kandidatur flyttats över till att snarare i stället gälla posten som ny utrikeschef, meddelar Bulgariens premiärminister Boyko Borissov efter mötet.

"Utanför boxen"

Sannolikt får Tusk nu återigen börja om från början. Det är åtminstone vad Stefan Löfven räknar med.

Nu gäller det att tänka utanför boxen och inte bli fast i det som har varit. Det är ingen idé att arbeta vidare med exakt samma förslag, säger statsministern.
Vi får titta på alla möjliga varianter naturligtvis, både partier på olika positioner, men också namn. Det är vår skyldighet. Vi har ett ansvar att lägga fram ett förslag.

Om Timmermans fortfarande kan vara aktuell återstår att se. Nederländaren har dragit på sig starkt motstånd från en rad länder i Öst- och Centraleuropa som ogillat hur han agerat mot rättsstatsläget i framför allt Ungern och Polen.

Löfven vill dock inte tala personer.

Jag tänker inte stå och spekulera i några olika namn här. Nu gäller det att se till att få en helhet som kan passa, säger statsministern i Bryssel.
Fakta: Vägen vidare i EU

Här är några viktiga datum i EU-kalendern för den fortsatta processen kring unionens toppjobb:

• 1 juli: Finland tar över som ordförandeland i ministerrådet.

• 2 juli: Fortsatt toppmöte för att avgöra kommande toppjobb.

• 3 juli: Det nyvalda EU-parlamentet röstar i Strasbourg om ny talman.

• 15–18 juli: EU-parlamentet samlas återigen i Strasbourg, eventuellt för att rösta om ny ordförande i EU-kommissionen.

• September: En ny kommissionsordförande väntas presentera vilka som får vilka uppdrag i nästa kommission. Ledamöterna ska sedan frågas ut i EU-parlamentet under hösten.

• 31 oktober: Mandatperioden löper ut för nuvarande kommission, samt för Europeiska centralbankens chef. Samma dag löper också tidsfristen ut för Storbritanniens förlängda förhandlingstid om brexit.

• 30 november: Mandatperioden löper ut för nuvarande permanente rådsordföranden Donald Tusk.


Fakta: De kan ta över i EU

Här är fem av de politiker som förekom i toppmötesdiskussionerna i Bryssel i söndags och måndags om vilka som ska få vilka topposter i EU:

* Frans Timmermans, Nederländerna. Född 1961. Förste viceordförande i EU-kommissionen sedan 2014, med ansvar för rättsstatsfrågor. Tillhör socialdemokratiska PVDA och var utrikesminister på hemmaplan 2012–14.

* Kristalina Georgieva, Bulgarien. Född 1953. EU-kommissionär 2010–16, med ansvar för bland annat budget- och biståndsfrågor. Verkställande direktör inom Världsbanken sedan 2017. Politiskt knuten till konservativa Gerb, men har aldrig haft några politiska uppdrag i hemlandet.

* Charles Michel, Belgien. Född 1975. Representerar fransktalande liberala partiet MR. Premiärminister i Belgien sedan 2014. Tidigare även biståndsminister 2007–11. Även pappa Louis har varit tung politiker som EU-kommissionär och utrikesminister.

* Manfred Weber, Tyskland. Född 1972. EU-parlamentsledamot för bayerska kristdemokraterna CSU sedan 2004. Gruppledare för konservativa EPP sedan 2014. Samlad toppkandidat för EPP i årets EU-val.

* Margrethe Vestager, Danmark. Född 1968. EU-kommissionär för konkurrensfrågor sedan 2014. Tidigare partiledare för liberala Radikale Venstre 2007–14 och finansminister 2011–14. Även utbildningsminister 1998–2001.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT