Fängelsestraff för dödsolyckan

På fredagen dömdes en Ydrebo i Linköpings tingsrätt till två år och åtta månaders fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. Det var i början av december förra året som Ydrebon körde på en rullskidåkare, som dödades, på länsväg 134 mellan Forsnäs och Rydsnäs.

1 februari 2019 11:21

Ydrebon fälls av Linköpings tingsrätt på samtliga nio punkter han stod åtalad för. Tingsrätten meddelar i sin dom att Ydrebon döms till fängelse i två år och åtta månader för grovt vållande till annans död, två fall av grov vårdslöshet i trafik, tre fall av olovlig körning, grovt rattfylleri och smitning från trafikolycka, grovt brott. Dessutom ska mannen betala 300 000 kronor i skadestånd till sex målsägande.

Det var på måndagskvällen den 3 december som en motionär var ute och åkte rullskidor på länsväg 134 mellan Forsnäs och Rydsnäs när han blev påkörd bakifrån av en bil. Motionären avlider av sina skador. Bilisten stannar till en kort stund men fortsätter, enligt ett vittne under rättegången som hölls förra veckan, i hög fart från platsen. Vid midnatt kommer bilisten, med endast ett framljus på bilen, tillbaka och forcerar olycksplatsen, enligt ett polisvittne i hög fart.

– När vi följde efter bilen var hastigheten mellan 60 och 120 kilometer i timmen och bilen framför pendlade fram och tillbaka mellan höger och väster körbana. Några gånger var bilen nere i dikeskanten, sa polisvittnet under rättegången.

En annan polis vittnade om hur hon fick kasta sig åt sidan för att inte bli påkörd.

En brandman vittnade om hur han fick hoppa undan i sista sekund.

– Det var en skräckupplevelse, sa brandmannen under rättegången.

Den flyende bilisten stoppades efter ett kortare efterföljande på länsväg 131, i närheten av Österbymo. Här greps bilföraren, som var märkbart alkoholpåverkad, och förs till polisstationen i linköping där han senare anhölls och även häktades.

Tingsrätten bedömer att Ydrebon, främst genom att köra på ett sätt som tvingat en polis och en brandman att kasta sig åt sidan, visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Tingrätten menar att trots att uppgifter från flera vittnen talar för att Ydrebon varit påverkan av alkohol under den aktuella dagen, bedömer tingsrätten att den utredning som finns inte är tillräcklig för att det ska vara bevisat att Ydrebon var alkoholpåverkad när han körde på motionären. Vidare skriver tingsrätten i domen att motionären var väl synlig och att varken mörker, fuktig vägbana eller dimma kan ha hindrat Ydrebon från att se motionären.

Tingsrätten skriver i domen att Ydrebon förekommer under 14 punkter i brottsregistret. Däribland grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet av den brottslighet som Ydrebon nu döms för är två år och åtta månader. Tingsrätten har beaktat att vårdslösheten gällande vållande till annans död, som är det brott som har högst straffvärde, inte är fullt så grov som en dom i ett annat liknande mål som överklagades till Högsta domstolen där straffvärdet bestämdes till tre år. Däremot har åtalspunkterna grovt rattfylleri och olovlig körning ett betydande straffvärde. Sammantaget leder detta till bedömningen att straffvärdet är två år och åtta månader.

Tingsrätten bedömer slutligen att Ydrebon, på grund av att risken är stora att han återfaller i brott, ska stanna kvar i häktet till dess att domen vinner laga kraft.

Ydrebon ska dessutom betala 300 000 kronor i skadestånd till sex målsägande och 800 kronor till brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell

Ämnen du kan följa