Andal Ampatuan jr och fyra av hans släktingar döms för att ha legat bakom mord på 57 personer, inklusive ett stort antal journalister, den 23 november 2009. Två medlemmar av Ampatuan-klanen friades av domstolen.

Enligt polisen dödades 58 personer i attacken, men kvarlevorna efter det 58:e offret har aldrig hittats.

Rättegången mot totalt 101 åtalade har pågått i åratal och kantats av skandaler – mutanklagelser, fördröjningar och flera mördade vittnen.

Totalt misstänks nära 200 personer ha medverkat i massakern. Flera av de misstänkta har sedan avskrivits från fallet och ett 80-tal misstänkta befinner sig fortfarande på fri fot.

Attacken genomfördes när Genalyn Tiamzon-Mangudadatu, hustru till Ampatuan-klanens värste politiske rival, Esmael "Toto" Mangudadatu, skulle lämna in sin makes anmälan som kandidat i guvernörsvalet.

Konvojen som hon färdades i stoppades av ett 100-tal beväpnade män som tvingade med sig hela gruppen ett par kilometer in på en mindre väg. Deltagarna sköts ihjäl, skändades och begravdes skyndsamt. Mangudadatus hustru, gravida syster, flera medhjälpare och över 30 journalister mördades.

Familjen Ampatuan hade i många år dessförinnan helt dominerat provinsen Maguindanao, med hjälp av vad som i praktiken var en privatarmé.