Branden i Tjällmo, som först bröt ut i måndags, blossade upp igen under onsdagen när elden lyckades bryta sig igenom begränsningslinjerna. Under torsdagen bekämpades branden med bland annat helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Den är fortfarande inte under kontroll. Helikoptrarna från MSB som vattenbombat lämnar när det börjar mörkna, säger Caroline Carlheim, inre befäl vid räddningstjänsten.

Under natten koncentrerar räddningstjänsten sig på att hålla begränsningslinjerna runt branden.

Artikelbild

| Det råder stor brandrisk på många håll i landet.

Räddningstjänsten har arbetat med en utrymningsplan tillsammans med kommunen och polisen ifall de som bor i vindriktningen måste evakueras, men det är än så länge inte aktuellt.

Det brinner även i Godegård, cirka 15 kilometer från Tjälmo, men den branden är under kontroll nu.

Får börja återvända

Den svårsläckta branden i Hästveda i Hässleholm kommun håller sakta på att avta. Leif Hylander, informationsbefäl vid räddningstjänsten, säger att läget är relativt lugnt.

Artikelbild

| En helikopter vattenbombar skogen bakom den nerbrunna hästgården vid Tulatorp utanför skånska Hästveda på onsdagen.

Det är inga synliga flammor någonstans, men däremot omfattande glödbrand i mossen och det ryker och pyr ute i skog och mark.

Branden under markytan kan hålla på i flera veckor, säger Hylander – om inte månader.

En del av de evakuerade kommer enligt Hylander att kunna återvända hem under kvällen.

Vi har tagit ett beslut om att vi kommer att släppa avspärrningarna på ett par områden, säger Leif Hylander.
Totalt sett ser det betydligt ljusare ut nu. Prognosen lovar äntligen lite regn efter sex veckors uppehåll, så vi hoppas på regndansen lördag och söndag.

Under kontroll

Norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes en brand tidigare i veckan av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. På torsdagen vattenbombade civila och militära helikoptrar det eldhärjade området.

Vi är positiva. Branden bedöms vara under kontroll, säger Fredrik Larsson, pressbefäl på plats.

Han säger att mellan 120 och 130 personer har deltagit i släckningsarbetet. Släckningen av branden, som omfattar runt 100 hektar, väntas fortsätta veckan ut.